Armáda České republiky ustavila odborné týmy, které budou hledat náhradu za nyní používané tanky a stíhačky. Vedení ozbrojených sil chce za několik let začít s výměnou tanků T-72 a stíhacích letounů Gripen. Investice v řádu miliard korun má za cíl přiblížit armádu současným trendům ve vojenství.

Vojenská technika a technologie se totiž rapidně vyvíjí, a podle expertů nyní prochází vojenství revolucí. Armáda proto musí plánovat v dlouhodobém horizontu a zároveň vývoj předvídat.

„Když si vezmete, jak se rychle a významně za uplynulých deset let změnila bezpečnostní situace ve světě, tak je víc než důležité přemýšlet do budoucna,“ řekl náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Týmy, které vedení armády zřídilo, proto musí do několika let najít náhradu za tanky a nadzvukové letectvo. Přestože vojenské plánovače tlačí čas, není horizont výměny zdaleka jistý.

„Je to cesta dlouhá, protože musíme zvažovat všechny možnosti,“ uvedl Opata.

Česká armáda v současnosti využívá tanky T-72M4CZ. Ty jsou komplexní modernizací sovětského tanků T-72. Tanky mají projít další fází modernizace v následujících letech, kdy budou doplněny o novou termovizi a další prvky.

„Po modernizaci nám bude sloužit až za hranici roku 2025, což znamená, že máme vytvořeny podmínky pro to, abychom našli to nejvhodnější řešení pro náhradu tanku,“ upřesnil Opata.

Nové tanky by měly armádě sloužit až 30 let. Vedení vojska proto musí zvážit, zda půjde o stroje s posádkou, či plně automatizované, případně zda budou používat zbraňové systémy na bázi nanotechnologií.

Podle Koncepce výstavby armády ČR je také třeba do roku 2025 rozhodnout o pronájmu či nákupu stíhaček. Armáda si nyní pronajímá od Švédska 14 Gripenů. Smlouva však končí v roce 2027. Podle expertů je tento počet nedostatečný, proto budou odborné týmy rozhodovat i o jeho zvýšení.

Že se jedná o běh na dlouhou trať potvrdil i ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

„Když se za toto volební období podaří zanalyzovat, dokončit a rozhodnout, kterou cestou půjdeme, tak bude dobře. Ale na rovinu říkám, nemyslím si, že bude rozhodnuto,“ řekl Metnar.

(eye)