Syrský Idlíb opustilo za dva týdny 235 tisíc lidí.

Za poslední dva týdny opustilo své domovy v provincii Idlib 235 tisíc lidí. Střety vojsk prezidenta Bašára Asada s povstalci doprovází bombardování a silná dělostřelecká palba. Idlib je poslední provincií, kde území ovládají odpůrci centrální vlády. Místní zdroje mluví o humanitární katastrofě.

Syrská armáda podporovaná ze vzduchu Rusy na začátku prosince vystupňovala ofenzivu na severozápadě Sýrie, kde Idlib leží. Oblast tak masově opouštějí ti z obyvatel, kteří již dávno před boji neuprchli.

Vinou exodu obyvatel je nyní oblast bojů mezi městy Maara an-Numán a Sarákib téměř prázdná. Ve zprávě to uvádí pozorovatelé OSN.

Podle expertů se ofenzivou snaží režim Bašára Asada obsadit a zprovoznit dálnici mezi Damaškem a Aleppem. Damašek je hlavním městem a administrativním centrem Sýrie, zatímco Aleppo je nejdůležitějším průmyslovým městem.

Asadův režim byl pravidelně obviňován z mučení odpůrců, stejně jako z používání zakázané barelové munice a bombardování civilistů. Přes veškerou brutalitu režimu nakonec jeho kritika zmírnila, zejména po vzestupu tzv. Islámského státu.

V té době také začalo na podporu Asadova režimu aktivně vystupovat Rusko. I to si vysloužilo kritiku kvůli bombardování civilních objektů, jakými jsou nemocnice a školy.

Opoziční vůdce Nasr Harírí z exilu v Istanbulu prohlásil, že svět nyní stojí před humanitární katastrofou. Situace podle něj může vyústit v novou, masívní migrační vlnu, až se všichni obyvatelé Idlibu vydají k Tureckým hranicím.

“Svět by měl rozsvítit červené světlo, protože se v Sýrii odehrává humanitární katastrofa,“ apeloval na světovou veřejnost Harírí.

Pokud svět nemůže zasáhnout vojensky, měl by podle Harírího alespoň poslat humanitární pomoc, která by uprchlíkům umožnila přežít zimu.

(eye)