Zeman zvažuje, že kvůli ruskému prohlášení k 21. srpnu 1968 nepojede do Moskvy.

Miloš Zeman se ohradil proti vyjádření ruského ministerstva zahraničí (MZV), které kritizovalo českou iniciativu zařadit 21. srpna mezi památné dny. Označil je za absolutní drzost. Zeman dokonce zvažuje, že zruší svou návštěvu Moskvy k příležitostí 75. výročí konce druhé světové války.

Prezident Zeman se již dříve ohradil proti prohlášení ruského MZV, podle kterého by si v zájmu spolupráce mezi Ruskem a Českou republikou neměli Češi připomínat 21. srpna jako významný den.

Nyní však Zeman sáhl k ostrým slovům. Prohlášení ruské strany označil za absolutní drzost.

„Před časem jsem přijal pozvání prezidenta Putina na oslavu 75. výročí vítězství v druhé světové válce, a teď přemýšlím o tom tam buď vůbec nejet, anebo, což asi udělám spíše, tam jet a říci Rusům: ‚Co kdybyste obrátili list a přestali si toto výročí připomínat?‘,“ řekl Zeman.

Rozmíšku vyvolalo komuniké, ve kterém ruská strana obviňuje ČR z neschopnosti obrátit list. Tím listem se rozumí připomínka 21. srpna 1968. Tímto dnem započala sovětská okupace Československa, která trvala až do roku 1990.

„Snaha Prahy znovu se vracet k půl století starým událostem za účelem jejich začlenění do současného politického kontextu, neochota otočit tuto stránku dějin, která kalí atmosféru rusko-českých vztahů, sotva bude přispívat k úspěšnému průběhu bilaterální spolupráce,“ napsalo ruské MZV.

Během invaze zemřelo 137 československých občanů, další stovky pak zemřely v průběhu samotné okupace.

Novelu zákona o státních svátcích, která ustavila, že si bude Česko připomínat 21. srpen 1968 jako Den památky obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy, schválil Senát. Podpořily jí všechny poslanecké kluby kromě KSČM.

(eye)