Evropa se stane ekologickým skanzenem, varoval prezident Zeman ve vánočním projevu.

Evropské unii hrozí, že se stane ekologickým skanzenem, varoval ve svém televizním vánočním poselství prezident ČR Miloš Zeman. Vyslovil také obavu ze zapojení tzv. politických parašutistů v nadcházejících krajských volbách.

Zeman ve svém vánočním projevu zpochybnil, že hlavním zdrojem globálního oteplení je činnost člověka. Poukázal na fakt, že již miliony let se na planetě Zemi střídají teplá a chladná období.

„Uvádí se, že před několika miliony let dokonce byla průměrná teplota na zeměkouli o tři stupně vyšší, než je dnes. Nejsem si jist, zda rozhodujícím faktorem globálního oteplení je lidská činnost, a nikoliv přírodní zákony, pohyb zemské osy a další kosmické vlivy,“ prohlásil prezident.


Zeman poukázal na dávnou „zelenou“ minulost ostrova Grónsko. Výraz Grónsko je převzat z dánského Grønland, Zelená země.


Varoval před tím, aby se pod vlivem opatření na ochranu klimatu nestal z Evropské unie ekologický skanzen s nižší životní úrovní obyvatel.

„EU produkuje devět procent světových emisí, těch 91 procent jsou země jako USA, Rusko, Čína, Brazílie, Indie. Mohlo by se teoreticky stát, že průmysl by se přestěhoval za levnější energií do těchto zemí a z EU by se stal ekologický skanzen s nižší životní úrovní jeho obyvatel,“ varoval Zeman.

Navezl se také do klimatických protestů mladých lidí.

„Povšiml jsem si demonstrací středoškoláků proti klimatické změně. Nic proti tomu, byl bych pouze rád, kdyby demonstrovali v sobotu a v pátek se učili,“ konstatoval prezident ČR.



Pozor na parašutisty

Zeman se ve svém vánočním poselství v souvislosti s blížícími se krajskými volbami vyslovil proti tzv. politickým parašutistům.

Chtěl by, aby v krajských volbách v příštím roce dostali hlasy hlavně úspěšní starostové.

„Velmi bych si přál, aby na kandidátkách do krajských voleb bylo co nejvíc úspěšných starostů. Velmi bych si nepřál, aby tam bylo příliš mnoho tzv. parašutistů. To jsou lidé, kteří jsou shozeni shora. Buď straničtí funkcionáři, nebo lidé, kteří nemají žádnou zkušenost se řízením velkých společenských celků, jako je například město,“ prohlásil Zeman.

Pomalost Česka

Českou republiku podle prezidenta Miloše Zemana brzdí pomalost soudů, stavebních řízení či výstavby dopravní infrastruktury.

Prezident v projevu připomněl statistiky, podle kterých stavební řízení v ČR patří k nejpomalejším na světě.

„Jsme na krásném 162. místě na světě ze 180 států, někde na úrovni Burkiny Faso a dalších afrických zemí,“ zdůraznil. Podle údajů Světové banky je Česko v rychlosti povolování staveb na 156. místě ze 190 posuzovaných zemí.

Do slova pomalost by se daly podle Zemana shrnout i další problémy, které chtěl zdůraznit. Neúměrně se podle něj vlečou i známé justiční případy, například kauzy zkrachovalého stavebního projektu H-System nebo stíhání někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové kolem nákupu letounů CASA.

„A i když David Rath byl doslova přichycen s úplatkem v ruce, soudní proces s ním trval sedm let. Věřím, že nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) přispěje k tomu, aby se soudní jednání zrychlilo,“ uvedl.

Zeman apeloval i na zrychlení dopravních staveb.

„Věřím, že nový ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) rovněž přispěje k tomu, aby se například dálnice nepřipravovala 13 let,“ prohlásil Zeman ve svém vánočním projevu.

Opakovaně také kritizoval vysoký počet daňových výjimek. Podle hlavy státu by zrušení daňových výjimek zvýšilo příjmy státu o víc než 300 miliard korun. (sfr)