V Austrálii prožívají Vánoce doslova v ohni a rekordní výhni. V minulém týdnu zažili Australané vůbec nejteplejší den v historii měření, kdy průměrná teplota dosáhla 40,9 stupně Celsia. Na stovkách míst v zemi hoří a oheň zničil už tisíce hektarů porostů. To Česko zatím smutní, že letos opět zažije vánoční svátky bez sněhu a na blátě.

Teploty v minulém týdnu v Austrálii na některých místech ve vnitrozemí překročily i 45 stupňů.

Hasiči bojují s rozsáhlými požáry na stovkách míst v zemi.

V celé Austrálii oheň zničil už 3 miliony hektarů půdy a o život přišlo několik lidí.

Přestože jsou Australané v letním období na požáry zvyklí, letos začalo hořet dříve než obvykle a ohniska jsou velká.

Trvající požáry vyprovokovaly Australany k protestům proti vládě, která je podle nich v boji proti oteplování klimatu pasivní.

Někteří Australané letošní devastační požáry dávají do souvislosti s oteplováním. Vicepremiér Michael McCormack řekl, že problémem globálního oteplování je třeba se zabývat.

Morrison souhlasí s tím, že klimatická změna může být příčinou výkyvů počasí, avšak odmítá tvrzení o její přímé odpovědnosti za ohně v Austrálii.

„Dávat to do souvislosti není přesvědčivé,“ řekl.

V Novém Jižním Walesu stále hoří na 100 místech. Podle výhledu má zůstat v nejbližších dnech chladněji a hasiči se budou snažit dostat pod kontrolu ohniska v blízkosti obydlených míst, zejména oheň v oblasti západně od Sydney. Úřady ale upozorňují, že bez vydatného deště ohně uhašeny nebudou. Předpovědi počasí v nejbližších týdnech s deštěm nepočítají.

A zatímco u protinožců probíhají „ohnivé Vánoce“, lidé v Česku smutní.

Meteorologové totiž předpovídají déšť a teplo. Průměrné teploty se mají vyšplhat k 5 stupňům Celsia. (pel)