Stát chce plně ovládat správní a dozorčí rady zdravotních pojišťoven v Česku.

V Česku se schyluje k politizaci pojišťoven. Stát se chystá nasadit do dozorčích a správních rad svoje lidi. Sněmovna totiž podpořila změnu v zákoně, podle které by do rad pojišťoven mohli zasahovat poslanci, jako tomu je nyní u Všeobecné zdravotní pojišťovny. 

Informoval o tom server Novinky.cz.

Pozměňovací návrh Víta Kaňkovského (KDU-ČSL), který by zavedl změnu v zákoně, podpořil zdravotní výbor sněmovny. Přestože nesouhlasí jak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), tak premiér Andrej Babiš (ANO) a odbory.

„Pozměňovací návrh pana Kaňkovského přišel bez projednání s ministerstvem a schválen byl přes náš zásadní nesouhlas. Zcela boří koncepci zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven, které mají samosprávný charakter,“ uvedl ministr pro deník.

Podle něj by tak prakticky ze dne na den došlo k politizaci všech zdravotních pojišťoven.

„Sněmovna by získala 96 placených funkcí, což principiálně ani věcně není správně,“ dodal.

S návrhem nesouhlasí ani odbory a zástupci některých menších pojišťoven, kteří kvůli tomu kontaktovali premiéra Andreje Babiše (ANO).

Novela zákona o zdravotních pojišťovnách prošla prvním čtením začátkem listopadu. Podle loňského rozhodnutí Ústavního soudu totiž nebyl způsob obsazování orgánů zaměstnaneckých pojišťoven spravedlivý a transparentní.

Původní verze novely přitom počítala s tím, že by do rad mohl kandidovat každý pojištěnec, který by doložil podporu aspoň padesáti dalších.

V ČR existuje kromě VZP celkem šest zaměstnaneckých pojišťoven, které jsou sdruženy ve Svazu zdravotních pojišťoven. (pel)