Zastánci přijetí eura šílí ze zprávy ČNB, podle které ještě Česko není připraveno společnou měnu přijmout.

Eurohujeři zkritizovali zprávu České národní banky (ČNB), podle které Česká republika ještě není připravená na přijmutí eura. Centrální bankéři se prý pletou do čistě politického rozhodnutí, kterým je rozhodnutí o přijetí eura. Podle analýzy ČNB brání přijetí eura rozdíl v ekonomické úrovni Česka a eurozóny.

„Způsob, jakým do diskuze o euru zasahuje ČNB, je po celá léta skandální. Silnými slovy zpravidla šetřím, ale tady jsou zcela namístě,“ reagoval například bývalý ministr financí Ivan Pilip pro server SeznamZprávy.

A přidali se k němu i další příznivci eura.

Podle šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je Česko na euro připraveno.

„Vyplývá to ze zkušenosti nových států eurozóny i z analýz. Proč politické vedení centrální banky zkresluje práci svých vlastních odborníků?“ napsal na sociálních sítích.

„Vstupovat do předlužené eurozóny s nemocnými bankami by byla chyba. Zastánci eura chtějí jen stále těsnější a mocnější EU, ekonomickou logiku to nemá,“ komentuje text Jan Skopeček, ekonomický expert ODS, na kterého hned reagoval Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

A stejně jako příznivci, ozvali se i odpůrci.

„Vstupovat do předlužené eurozóny s nemocnými bankami by byla chyba. Zastánci eura chtějí jen stále těsnější a mocnější EU, ekonomickou logiku to nemá,“ uvedl Jan Skopeček, ekonomický expert ODS.

Podle zprávy ČNB brání přijetí eura ekonomické rozdíly mezi Českou republikou a zeměmi eurozóny.

Dalším rizikovým faktorem ohledně přijetí eura je nesladěnost finančních cyklů Česka a eurozóny.

Jako hlavní rizika centrální banka zmiňuje také obavu z vyšší inflace, tedy zdražování v případě zavedení eura.

Naopak jedním z dlouhodobě nejvýznamnějších argumentů pro vstup Česka do eurozóny je její obchodní a vlastnická provázanost se zeměmi platícími eurem.

Podle analýzy také nadále přetrvávají rozdíly ve struktuře české ekonomiky ve srovnání s ekonomikou eurozóny. Rozdíl spočívá především v nadprůměrném podílu průmyslu na tvorbě českého hrubého domácího produktu. (pel)