Za neočipování psa hrozí majitel od ledna 2020 pokutu až 20 tisíc korun.

Pejskaři v Česku mají posledních pár dní, aby do ledna 2020 nechali načipovat své mazlíčky. Majitelům, kteří psa neoznačí mikročipem, hrozí pokuta až 20 tisíc korun. 

„Od 1. ledna 2020 bude povinné očkování psa proti vzteklině platné pouze v případě, že je pes označený mikročipem. Od tohoto data by měl být na území České republiky označený každý pes,“ uvedla Státní veterinární správa.

Podle SVS bude mít zavedení povinného označení všech psů na území ČR řadu přínosů.

Bude například možné prokázat vlastnictví psa, což je důležité v případě odcizených psů. Zatoulané řádně označené a evidované zvíře má také podstatně větší naději, že se vrátí ke svému původnímu majiteli.

Přínosem má být také účinnější monitoring chovů, kontrola dodržování stanovených pravidel a předpisů a postih chovatelů v případě týrání zvířat.

Štěňata musí být označena mikročipem nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, tedy nejpozději v půl roce věku.

Čipování probíhá formou podkožní injekce. Mikročip o délce cca 1 cm je aplikován pomocí jehly do podkoží zvířete.

Obal čipu je vyroben z biokompatibilních materiálů, na které organismus zvířete nereaguje jako na cizí těleso. Mikročip je pouze pasivním nosičem informace, neobsahuje žádný vlastní zdroj energie.

Označení psů mikročipem provádějí soukromí veterinární lékaři. Pořizovací cena mikročipu se pohybuje mezi 120 až 450 Kč.

Další částku si však soukromí veterinární lékaři účtují za aplikaci mikročipu.

V Česku nyní funguje několik databází, kde mohou majitelé psů čip registrovat, avšak není to povinné a systém je nejednotný. Registry psů by měly být sloučené do jednoho v příštích letech. (pel)