Německo chce, aby EU vytvořila nový systém přerozdělování migrantů a rozdělila uprchlíky do členských zemí.

Německo požaduje po Evropské komisi (EK), aby vytvořila nový mechanismus přerozdělování uprchlíků mezi členské země EU. Zmocněnkyně německé vlády pro lidská práva a humanitární záležitosti Bärbel Koflerová uvedla, že by se Evropa měla postarat jak o uprchlíky z přeplněných řeckých táborů, tak i o tisíce dětí a nezletilých bez rodičů. 

Informoval o tom server Eurozprávy.cz.

„Nesmíme v tom nechat Řecko samotné. Nová Evropská komise musí rychle podniknout kroky ke spravedlivému přerozdělení běženců do států EU,“ řekla politička vládní sociální demokracie (SPD) v rozhovoru pro rádio RND.

Požaduje rovněž vytvořit nový program ochrany pro nezletilé uprchlíky bez doprovodu.

Řecká uprchlická střediska jsou dlouhodobě přeplněná. Mezi desítkami tisíc běženců je i 4 000 dětí a mladistvých, kteří do Evropy dorazili bez rodičů.

Země Evropské unie se marně snaží od roku 2015 dohodnout na reformě azylového systému. Migranti tak v Itálii a Řecku čekají několik let na vyřízení.

S návrhem na vytvoření nového systému na přerozdělování migrantů přišly na konci září Německo, Francie, Itálie a Malta.

Při předběžném projednávání mezi diplomaty se k návrhu s připomínkami pozitivně stavělo Řecko či Španělsko, naopak ze strany Česka, Maďarska či Polska zazněl nesouhlas.

Německo pak přišlo s novým plánem na přerozdělování migrantů v listopadu. Uprchlíci by po první kontrole na vnější hranici Unie byli automaticky rozdělováni mezi členské země, které by dál vyřizovaly azylové náležitosti.

Česko chystaný nápad odmítá, stejně jako je dlouhodobě proti povinným kvótám.

Řecko začátkem září vyzvalo všechny ministry vnitra EU, aby jejich země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. V případě ČR se jedná o 40 osob.

Iniciativa Češi pomáhají uvedla, že má seznam zhruba dvou stovek rodin, které by byly ochotny dětské uprchlíky z řeckých táborů přijmout.

Ministr vnitra Jan Hamáček však přijetí dětských uprchlíků odmítl s tím, že řecká strana o nich Česku dosud neposkytla dostatek informací.

Premiér Andrej Babiš řekl, že Česko se musí soustředit na to, aby pomáhalo českým dětem. (pel)