Babiš slíbil maminkám, že jim rodičovský příspěvek doplatí ze svého.

Premiér Babiš slíbil dvěma matkám z iniciativy #TAKEPECUJEME, že jim doplatí navýšení rodičovského příspěvku ze svého. Ty ho vyzvaly, ať příspěvek doplatí všem 70 tisícům diskriminovaných rodin. Podle zákona nemají rodiny s dětmi do čtyř let, které už ale rodičovský příspěvek vyčerpaly, na doplacení nárok. Iniciativa žádá premiéra o nalezení systémového řešení.

Mladé maminky s dětmi se do poslední chvíle pokoušely přesvědčit premiéra a ministryni financí Alenu Schillerovou, aby zvážili podporu senátní verze zákona. Senátoři se snažili prosadit rodičovskou pro všechny rodiče s dětmi mladšími 4 let.

Podle Schillerové však na senátní variantu zákona nejsou v rozpočtu peníze. Jednalo by se prý až o 3 miliardy korun. Pro představu, sleva na jízdném přišla státní pokladnu za uplynulý rok na 5,6 miliardy korun. Advokát inciativy #TAKEPECUJEME však uvedl, že Schillerová částku nadsazuje. Jednalo by se nanejvýš o miliardu a půl.

Zákon nakonec prošel ve vládní verzi, na zvýšený příspěvek 300 tisíc korun tak budou mít nárok jen některé rodiny.

Premiér Andrej Babiš pak v diskusi slíbil dvěma mladým ženám, že jim příspěvek ve výši 80 tisíc doplatí ze svého.

„Když chcete, já vám to doplatím z vlastního. Určitě jsem vás nechtěl diskriminovat, ale v rámci rozpočtu se nedá vyhovět všem. Klidně přijďte, budu rád, když budete mít hezké Vánoce,“ řekl mladým maminkám Babiš. Nadiktoval jim také svůj email, na který se mu prý mohou ozvat.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí však zákon vyjmul z možnosti získání příspěvku na 70 tisíc rodin. Ty všechny by se tak mohly Babišovi hlásit o proplacení oněch 80 tisíc.

Premiérovy sliby pak iniciativa zohlednila v otevřeném dopise adresovaném Andreji Babišovi.

„Učinil jste veřejný příslib, že nám dvěma přítomným doplatíte navýšení rodičovského příspěvku ze svého. Věříme, že jste svou nabídku myslel vážně. My ji však nemůžeme přijmout, pakliže by se netýkala všech ostatních rodin pečujících o nejmladší dítě v rodině do věku 4 let, které novela bude od 1. 1. 2020 diskriminovat,“ žádá iniciativa Babiše.

Rodiče jsou připraveni dát podnět k Ústavnímu soudu, jelikož se podle nich jedná o diskriminaci 70 tisíc rodin. Stejnou pozici zastává i KDU-ČSL, která také zvažuje žalobu.

I přesto však rodiče v dopise vyzývají k dialogu a smírčímu hledání řešení.

„Vaše gesto si vysvětlujeme tak, že je tu stále prostor pro dialog. Chtěly bychom Vás, pane premiére, nebo Vámi pověřené osoby, touto cestou pozvat ke kulatému stolu za účelem věcné diskuse o systémovém řešení vzniklé situace,“ píše se v dopise.

(eye)