Za zneužívání Účtenkovky padla dvě trestní oznámení.

Ze státní účtenkové loterie dlouhodobě profitovali profesionální hráči, kteří byli co měsíc schopni zaregistrovat tisíce kódů. Ministerstvo financí teď podává trestní oznámení na dvě firmy, které měly soutěž zneužívat. Prohlásila to ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Podle Schillerové dotyčné firmy přihlašovaly účtenky v množství, které neodpovídá oboru, v němž podnikají. Ministerstvo tak na oba subjekty podalo trestní oznámení k Městskému státnímu zastupitelství v Praze.

„Včera Ministerstvo financí odeslalo trestní oznámení na dva subjekty. V obou případech jde o velmi podezřelý předmět činnosti,” uvedla k věci Schillerová.

Podle ministryně není možné, aby tyto firmy vyprodukovaly tolik účtenek, kolik jich registrovaly. Ministerstvo tak má důvodné podezření, že firmy loterii zneužívaly za účelem obohacení.

Podezřelou dvojici společností identifikovala Finanční správa. Ta se zaměřila na fiktivní tržby u firem. Varovným znamením mělo být velké množství halířových transakcí. Ze 34 subjektů, které Finanční správa kontrolovala, nakonec neprošly jen dva.

Jak s firmami zastupitelství naloží zatím není jasné.

Zneužívání účtenkové loterie je zřejmé již delší dobu, zejména pak její ovládnutí profesionálními hráči. Ti přihlašují tisíce účtenek za měsíc a získávají tak v součtu většinu výher. Na problém dlouhodobě upozorňovali experti.

Ministerstvo se s nešvarem rozhodlo bojovat tím, že zavedlo limit 500 zaregistrovaných účtenek na osobu a měsíc.

I když Účtenkovku od počátku provází potíže, nemíní ji Schillerová rušit. Dříve se vyjádřila, že Účtenkovka musí probíhat zejména v souvislosti s 3. a 4. vlnou EET. Ty začnou platit v květnu 2020.

(eye)