Nečasová nemusí doplatit daň 23 tisíc za luxusní kabelky.

Jana Nečasová, dříve Nagyová, nemusí zaplatit darovací daň kabelek, kterou jí vyměřil finanční úřad. Luxusní dárky dostávala bývalá šéfka kabinetu Petra Nečase (ODS) od hostů Strakovy akademie. Nečasová měla původně doplatit 23 tisíc.

Do hledáčku policie se Nečasová dostala při vyšetřování kauzy NagyGate. V té bylo několik poslanců a úředníků, včetně Nečasové, obviněno z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby.

Skupina úředníků a poslanců měla podle policie organizovat rozdělování politických trafik. Nečasová také zneužila rozvědku ke sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky. Aféra vyústila v roce 2013 v pád vlády Petra Nečase a jeho rezignaci na post předsedy ODS.

Případ je v současnosti rozdělen do několika vzájemně propojených kauz, přičemž kabelková kauza je jednou z nich.

Kabelky a další doplňky v hodnotě 350 tisíc korun objevilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci při domovních prohlídkách v roce 2014. Pražský finanční úřad následně vyzval Nečasovou, aby podala daňové přiznání. Ta však na opakované výzvy úřadu nereagovala, načež jí berní úředníci vyměřili daň v hodnotě 23 tisíc sami.

Nejvyšší správní soud nyní rozhodl, že Nečasová nemusí platit darovací daň z luxusních kabelek. A to jen díky chybě finančního úřadu, který údajně zasílal výzvy k doplacení daně na špatnou adresu.

„Doručoval-li finanční úřad výzvu k podání daňového přiznání a platební výměr na adresu, kterou si stěžovatelka zvolila jako doručovací u jiného správce daně v roce 2006, postupoval nesprávně,“ zdůvodnila rozhodnutí předsedkyně soudního senátu Lenka Kaniová.

Nečasová byla obžalovaná také z krácení daně. Cenu všech dárků, které nezdanila, policie odhadla na 10 milionů. Nečasová následně daň ve výši 736 tisíc korun uhradila.

Nově také čelí stíhání expremiér Nečas. Toho policie obvinila z křivé výpovědi ve věci sledování své exmanželky vojenskými zpravodajci. U soudu vypověděl, že se na rozvědčíky obrátil sám, výpověď ale následně změnil.

Jeho tvrzení označila za lež už soudkyně prvoinstančního soudu Pavla Hájková, která shledala Nečasovu ženu vinnou. Nečas měl křivě vypovídat ve prospěch své současné choti.

(eye)