ANO ve volebním modelu spadlo pod 30 %. Zdroj: CVVM

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše by ve volbách zvítězilo, spadlo však pod hranici 30 %. ANO by volilo 29,5 % respondentů. Druzí Piráti by získali 14 % hlasů, následováni ODS s 12,5 %. Posílila vládní ČSSD, kterou by volilo 10 % oslovených. Na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny se nacházejí hned 4 strany.

Stabilních 8 % si drží KSČM, zatímco Lidovci by získali 6,5 % hlasů. Nejistota se váže k budoucímu parlamentnímu angažmá čtyřech dalších stran, které lavírují na hranici 5 % nutných ke vstupu do PS.

Hnutí SPD by volilo 5,5 % dotázaných, STAN 4 %, TOP 09 3,5 % a stejně tak Trikolóra by získala 3,5 %. Vzhledem k intervalům spolehlivosti tedy není možné říci, jestli by se tyto strany do sněmovny dostaly, píše CVVM.

Modelu Centra pro výzkum veřejného mínění se zúčastnilo 713 respondentů starších 18 let.

CVVM ve výzkumu uvedlo, že sběr dat probíhal v době, kdy došlo ke zveřejnení definitivní auditní zprávy o střetu zájmů. Ve stejném období bylo obnoveno stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo.

„Při srovnání období před a po obnovení trestního stíhání nejsou v míře podpory stran žádné statisticky významné rozdíly,“ uvádí CVVM. Jinými slovy, voliče ANO kauzy premiéra nezajímají, případně pro ně nejsou překážkou při volbe premiérova hnutí. Situace je tak podle CVVM stabilní.

Průzkumy jsou pro strany orientační, a často jsou zpochybňovány či propagovány podle toho, jakého výsledku strana dosáhne. Václav Klaus mladší například proslul poučkou, že je třeba průzkum propagovat, pokud je pozitivní, a pokud je negativní, jedná se o útok sluníčkářů a neomarxistů.