Londýn vyrazil do boje se špatným ovzduším dopravním experimentem. Na rušné ulici Beech Street zakáže vjezd všem automobilům, které jezdí na benzin nebo naftu. Vznikne tak vůbec první ulice na světě bez emisí, projedou tudy jen elektromobily a cyklisté. 

Informoval o tom server Aktuálně.cz.

„Výrazné snížení znečištění ovzduší vyžaduje radikální kroky. Tyto plány nám pomohou odstranit toxický vzduch z našich ulic,“ uvedl Jeremy Simons z výboru městské správy londýnského City zodpovědného za životní prostředí.

Benzinová a dieselová vozidla budou mít zákaz 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Pouze popeláři, sanitky a zásobování mají výjimku.

New York zase uzavřel jednu z důležitých ulic přímo v centru a vyhradil ji pouze autobusům a zásobování. Auta lidí, kteří v lokalitě bydlí, musí ulici opustit prvním výjezdem vpravo hned poté, co vyjedou z parkovacího místa či garáže.

Doprava se překvapivě nezkomplikovala, ukázal pilotní projekt.

Cílem bylo zlepšit provoz autobusových linek a zvýšit bezpečnost. Město rozšířilo cyklostezky i chodníky a vodorovné značení u přechodů a zastávek MHD, které mají vytvořit víc prostoru pro chodce. (pel)