Americký prezident Donald Trump čelí ústavní žalobě. Sněmovna reprezentantů schválila tzv. impeachment, tedy proces odvolání, protože viní prezidenta ze zneužití úřadu a obstrukcí vůči Kongresu. O případném odvolání šéfa Bílého domu v lednu rozhodne senátní soud, kde však mají převahu Trumpovi republikáni. 

„Prezident si je jistý, že Senát obnoví právo a spravedlnost a povede náležitý proces, což Sněmovna ignorovala. Na další kroky je připraven a je si jistý, že bude zcela očištěn,“ uvedla mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová.

Po Andrewovi Johnsonovi a Billu Clintonovi se Trump stal třetí hlavou USA, která skončila v procesu impeachmentu před senátním soudem.

Celý proces impeachmentu odstartoval telefonát Donalda Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Trump požadoval, aby mu Ukrajina dodala informace poškozující bývalého viceprezidenta Joea Bidena, který se zřejmě Trumpovi napřesrok ve volbách postaví.

Podle demokratů jde o pokus zatáhnout cizí stát do volební kampaně v USA, což zákon výslovně zakazuje.

Při vyšetřování v Kongresu zatím zaznělo, že Trump pozdržel vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 400 milionů dolarů, dokud Kyjev nebude spolupracovat. Trump tak zneužil svou pozici k politickému boji.

Vyšetřování této aféry pak prezident podle žaloby mařil, když zakázal řadě svých spolupracovníků svědčit v Kongresu.

Trump se tak stal teprve třetím americkým prezidentem v dějinách USA, proti němuž Sněmovna reprezentantů impeachment schválila.

Prezident Andrew Johnson byl zažalován v roce 1868 a Bill Clinton v roce 1998. V obou případech Senát žalobu neschválil.

Republikánský prezident Richard Nixon v roce 1974 ještě před ústavní žalobou sám rezignoval kvůli aféře Watergate. (pel)