Malta převzala 90 migrantů zachráněných na moři. Dalších 48 uprchlíků veze k Evropě loď Ocean Viking.

Malta přijala 90 migrantů. Itálie jejich přijetí požadovala poté, co je na žádost Valletty zachránily v maltských pobřežních vodách italské lodě. Dalších 48 uprchlíků veze plavidlo Ocean Viking, které běžence zachránilo z dřevěné lodi. 

„Minulou noc jsme na požadavek maltských úřadů provedli záchranou operaci malého plavidla s asi 90 migranty hluboko v území, za které zodpovídá Malta,“ uvedla italská pobřežní stráž.

Valletta převzala za uprchlíky zodpovědnost. Maltská pobřežní stráž o něco později uvedla, že migranty převzala a že jsou na cestě na pevninu.

Dalších 48 migrantů zachránila loď Ocean Viking provozovaná humanitárními organizacemi Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Mediterranée. Běženci se plavili na dřevěné lodi asi 100 kilometrů od pobřeží Libye. Mezi zachráněnými byly ženy, děti i jeden novorozenec.

Itálie a Malta dlouhodobě odmítají utečence zachráněné na moři přijímat. Evropská unie stáhla z vod u Libye všechna plavidla své pohraniční agentury Frontex, dohled v oblasti nyní provádí pouze letecky.

Lodě humanitárních organizací, které nyní v podstatě jako jediné migrantům na moři pomáhají, čelí stále větším překážkám ze strany evropských vlád.

(pel)