Ekologičtí aktivisté zablokovali dopravu v Praze a stávkovali před budovou ministerstva zemědělství.

Ekologičtí aktivisté z hnutí Extinction Rebellion zablokovali dopravu v Praze v Pařížské ulici na křižovatce se Širokou ulicí, aby upozornili na změny klimatu. Přes cestu natáhli transparent „Klimatické změně neujedeš“. Další aktivisté z Hnutí DUHA stávkovali před budovou ministerstva zemědělství, aby poslanci změnili novelu o lesích. 

Blokády v Pařížské ulici v 9:00 ráno se zúčastnilo asi 20 lidí. řidičům rozdávali letáky s informacemi o klimatické krizi a oplatky.

„Cílem akce je narušit zaběhnutý chod věcí a života a upozornit tak na změny klimatu, dostat téma do povědomí veřejnosti, například v Anglii se o něm již běžně debatuje,“ řekl Michal Malina za hnutí Extinction Rebellion.

Demonstrující natáhli přes přechod transparent „Klimatické změně neujedeš“, za který se postavili, a ulici tak zablokovali.

Řidičům se snažili vysvětlit důvod protestní akce, ale většinou se setkali s nepochopením a vzteklí šoféři na ně jen troubili.

Stávka stromů 

To zástupci Hnutí DUHA dnes stávkovali před budovou ministerstva zemědělství v Praze.

Akcí nazvanou „Stávka stromů – stromy nechtějí čekat dalších 30 let na záchranu, proto přijdou před ministerstvo zemědělství“, chtěli přesvědčit poslance, aby při projednávání novely zákona o lesích přijali pozměňovací návrhy poslanců TOP 09 a Pirátů.

Ty podle nich mohou zachránit ohrožené lesy v Česku.

Ekologičtí aktivisté se pokusili předat úředníkům své požadavky s pomocí fiktivní postavy enta z příběhů J. R. R. Tolkiena, který je ochráncem lesů a stromů.

Novelou se dnes zabýval sněmovní zemědělský výbor, příští týden by měla normu schvalovat Sněmovna.

(pel)