Demonstrantka Jana Filipová podala na premiéra Andreje Babiše (ANO) žalobu na ochranu osobnosti. Žena z Domažlicka požaduje po premiérovi omluvu za výroky o tom, že lidé byli na loňských demonstracích iniciovaných spolkem Milion chvilek pro demokracii zaplaceni.

Filipová se Babiše snažila přimět k omluvě osobně, předžalobní výzvou nebo i otevřeným dopisem. V dopise po Babišovi prý chtěla, aby se omluvil v televizi Nova, kde podle ní výroky pronesl.

„Dělám to všechno nezištně, nebereme za to žádné peníze. Zapojila jsem se do kampaně v rámci prezidentských voleb, kdy jsem se věnovala agitaci za pana Drahoše. Impulsem, abych se sebrala a jela na demonstraci do Prahy, bylo, když jsem slyšela pana premiéra, že dočasně vezme post ministra spravedlnosti. To mi přišlo jako už moc velká drzost, to bylo donebevolající,“ uvedla Filipová u soudu.

Podle Filipové Babiš v TV Nova uvedl: „Neumím si představit, že by ňáký někdo demonstroval 16 hodin v kuse a 16 hodin v kuse řval. Jen tak, že se nudí. Takže asi nějaká motivace tam bude.“

Popsala, jak jí po Babišově vyjádření začaly chodit zprávy například s dotazy, kolik za demonstrace „bere“, nejprve od známých, později i od cizích lidí.

Babišovy výroky se jí podle jejích slov dotkly i v osobním životě, a proto je považuje za dehonestující.

„Nemám zapotřebí, aby mi přes messenger chodily od neznámých lidí zprávy typu ‚Ty Kalouskova placená děvko‘ a podobně. A to je ještě ten nejslušnější projev,“ dodala.

V loňském roce se proti Babišovi a jeho vládě podporované komunisty uskutečnilo několik demonstrací. Spolku Milion chvilek pro demokracii vadilo, že se premiérem stal trestně stíhaný člověk a že je evidován jako agent komunistické Státní bezpečnosti.

(pel)