OLAF se už možnými dotačními podvody premiéra Babiše zabývat nebude, protože na Čapí hnízdo nebyly použity evropské peníze. Vše je teď v rukou českých úřadů...

Stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) už je pouze na České republice. Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF) uvedl, že na Čapí hnízdo nebyly použity peníze z fondů Evropské unie (EU), a proto je vše v rukou českých úřadů. Žalobce prý může mít mnoho důvodů, proč stíhání v kauze podvodných dotací zastavit a je třeba počkat na další informace, řekl ředitel vyšetřovatelů OLAF Ville Itälä.

„Podle našich informací se Češi nakonec rozhodli financovat ten projekt prostřednictvím peněz z národního rozpočtu. Pozitivní efekt vyšetřování je ten, že (na projekt) nebyly použity žádné unijní peníze,“ řekl ředitel OLAF pro vyšetřování Ernesto Bianchi.

Závěry českého šetření jsou podle něho zcela v rukou úřadů ČR.

OLAF vyšetřoval okolnosti, za nichž skupina Agrofert získala z unijních fondů 50 milionů eur na stavbu farmy Čapí hnízdo. Koncem roku 2017 dospěl k závěru, že existuje podezření na dotační podvod.

České ministerstvo financí následně oznámilo, že farma, která jako malý podnik původně získala dotaci, načež opět přešla pod Agrofert, byla vyjmuta z evropského financování.

Protože však již není projekt financován z unijních peněz, OLAF se jím dále nebude zabývat. Vývoj kauzy bude ale dále sledovat.

Státní zástupce v pondělí 2. září navrhl zastavit stíhání premiéra Babiše, konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Stíhání premiéra Babiše v kauze podvodných dotací na Čapí hnízdo bylo zastaveno

Andrej Babiš byl podle zprávy OLAFu hlavní aktér Čapího hnízda

(pel)