Italská policie zabavila na ostrově Lampedusa loď neziskové organizace Mediterranea. Posádka ve Středozemním moři, která zachraňovala migranty, tvrdí, že jde o pomstu ministra vnitra Mattea Salviniho. Ten dlouhodobě prosazuje protiimigrační politiku. 

Loď Mare Jonio vzala na palubu u Libye 99 lidí z potápějícího se člunu, poslední skupina běženců se vylodila v pondělí. Posádka tvrdí, že do italských výsostných vod vplula až po povolení pobřežní stráže.

Úřady ale nyní organizaci Mediterranea obviňují z toho, že porušila dekret ministerstva vnitra, které jí předtím vplout blíže k pobřeží zakázalo.

„Je to poslední pomsta těch, kteří nesnesou lidskost,“ uvedla organizace na twitteru s odkazem na dosluhujícího ministra vnitra Mattea Salviniho.

Šéf italské Ligy ve své vítězné volební kampani sliboval zpřísnění imigračního zákona. Zákon v listopadu 2018 protlačil parlamentem.

Od nástupu nového kabinetu zavřel přístavy humanitárním lodím a nejednou blokoval i lodě italského vojenského námořnictva s běženci na palubě.

Lodě neziskových organizací, které zachraňují migranty na moři, se snaží Salvini vytlačit vysokými pokutami i hrozbou vězení.

Italské úřady už v pondělí zabavily loď Eleonore. Plavidlo se stovkou afrických migrantů na palubě zakotvilo na Sicílii i přes zákaz tamní vlády. Úřady loď německé nevládní organizace Mission Lifeline zabavily, ale na pevninu se i tak dostalo celkem 104 migrantů.

Loď Mare Jonio původně zachránila téměř stovku lidí, ale několik dní čekala u Lampedusy na povolení zakotvit. Italské úřady v souladu s vládní politikou povolily vylodění skupině 67 lidí, v níž byly děti, ženy a lidé se zdravotními problémy.

Zbylá třicítka migrantů se na pevninu dostala v pondělí, kdy pobřežní stráž po inspekci došla k závěru, že na palubě panují nevyhovující hygienické podmínky.

(pel)