Protiuprchlická AfD v zemských volbách v Sasku a Braniborsku sundala tradiční strany. CDU kancléřky Merkelové a SPD zažily debakl...

Protiuprchlická Alternativa pro Německo (AfD) pokořila v zemských volbách tradiční strany. V Sasku získala 27,5 procenta, zatímco vítězná CDU kancléřky Angely Merkelové „pouze“ 32,1 procenta. V Braniborsku pak protimigrantskou stranu volilo 23,5 procenta, zvítězili tam sociální demokraté se ziskem 26,2 procenta. Výsledky v obou východoněmeckých spolkových zemích jsou pro CDU i SPD historicky nejhorší a mohly by ovlivnit další pokračování velké koalice na spolkové úrovni.

Řada voličů dala podle politologů svým hlasováním najevo, že nejsou zcela spokojeni s vývojem po pádu komunistické Německé demokratické republiky (NDR), za který podle nich právě CDU a SPD nesou největší zodpovědnost.

Alespoň jedna z těchto stran vždy za posledních 29 let vládla na celoněmecké úrovni, Sasku po celou tuto dobu vedl premiér z řad CDU.

Výsledky znamenají konec současné saské vládní koalice CDU a SPD, která ztratí většinu.

Alternativa pro Německo, kterou podporuje i exprezident Václav Klaus, si výrazně polepšila. Své dosavadní maximum z roku 2014 (9,7 procenta) překonala téměř trojnásobně. U voličů bodovala mimo jiné tématy migrace a změn klimatu.

Na vzestupu jsou i Zelení, kteří získali v Sasku 8,6 procenta hlasů a v Braniborsku 10,8 procenta.

Levice dostala v Sasku 10,4 procenta hlasů a v Braniborsku 10,7 procenta.

Těsně pod hranicí pěti procent, která zajišťuje vstup do parlamentu, jsou se 4,6 procenta liberálové (FDP).

Dopady hlasování se dají očekávat i na celoněmecké úrovni, kde by mohly dál zvýšit tlak na už tak oslabenou koalici CDU/CSU a SPD. Obě strany totiž v různých volbách v posledních dvou letech téměř neustále oslabují.

(pel)