Čína si stěžuje u Světové obchodní organizace (WTO) na Spojené státy. Pekingu vadí nová cla, která prezident Donald Trump uvalil na dovoz čínského zboží v hodnotě 112 miliard dolarů (2,6 bilionu korun). Cla podle čínského ministerstva obchodu porušují konsensus, na kterém se vedoucí představitelé obou zemí shodli na schůzce v Ósace. 

Ve Spojených státech od neděle začala platit nová cla na dovoz čínského zboží v roční hodnotě 112 miliard dolarů (2,6 bilionu korun).

Patnáctiprocentní cla se budou vztahovat na 87 procent textilu a oblečení dováženého z Číny a na 52 procent obuvi. Mnohé americké firmy už varovaly, že budou nuceny promítnout vyšší ceny, které budou platit dodavatelům, do koncových cen pro zákazníky.

Washingoton navíc chystá druhou vlnu cel na 15. prosince, která by se měla dotknout čínského dovozu do USA v hodnotě zhruba 160 miliard dolarů.

Čína v reakci na krok Washingtonu ohlásila dodatečná cla na zboží z USA v roční hodnotě 75 miliard dolarů. Peking neupřesnil hodnotu zboží, kterého se v neděli zavedená cla týkají.

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se na červnové schůzce v Ósace domluvili, že obnoví jednání o vzájemné obchodní dohodě, která má vyřešit celní válku. Trump tehdy uvedl, že zatím nehodlá zavádět další cla.

(pel)