Na řecký ostrov Lesbos připlulo z Turecka 547 migrantů. Je to nejvíce uprchlíků za jeden den od migrační vlny z roku 2015. Mezi běženci byly hlavně děti. Podle OSN se Řecko letos znovu stalo hlavní vstupní branou migrantů do Evropy.

Většina z 547 běženců, kteří připluli na Lesbos na 13 člunech, jsou rodiny. Skupina celkově čítá 177 mužů, 124 žen a 246 dětí.

Zhruba 200 z nich bylo převezeno do uprchlického tábora Moria, zbytek ubytovali v Sykamii.

Uprchlické tábory na ostrovech v Egejském moři jsou dlouhodobě přeplněné. Jen v táboře Moria je nyní zhruba 8 700 běženců, ač postaven byl pro 3 tisíce migrantů.

V táboře je na tři tisíce dětí, z toho 520 bez doprovodu.

V celém Řecku je v uprchlických táborech asi 32 tisíc dětí.

Řecká vláda proto rozhodla, že asi 1 tisíc migrantů přesune na pevninu do tábora Nea Kavala u Soluně. Ten je ovšem také drasticky přeplněný.

Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky se Řecko opět stalo hlavní vstupní branou migrantů přes Středomoří do Evropy, jako jí bylo v roce 2015.

Od letošního ledna do Řecka přišlo zatím 31 265 migrantů. Asi 23 700 připlulo přes moře, ostatním se to podařilo přes Turecko.

Masovou migrační vlnu zažila Evropa v roce 2015, kdy do EU dorazilo přes milion běženců. Z toho zhruba 860 tisíc se do Evropy dostalo Řecko. Přiliv běženců touto trasou však pomohla výrazně omezit dohoda EU s Tureckem.

Ankara výrazně zpřísnila hraniční kontroly výměnou za finanční pomoc z Bruselu, za příslib bezvízového styku pro Turky a obnovení jednání o vstupu Turecka do EU. Bezvízový styk však zatím zaveden nebyl a ani vstupní jednání nepokročila.

(pel)