Několik desítek lidí demonstrovalo před budovou úřadu vlády za řešení klimatické krize a zákaz spalování uhlí. (Foto: Twitter Extinction Rebellion ČR)

Desítky ekologických aktivistů demonstrovaly před budovou Úřadu vlády ČR v Praze, kde poprvé zasedla uhelná komise. Tichým protestem požadovali rychlé řešení klimatické krize a konec spalování uhlí. Akci pořádala hnutí Extinction Rebellion ČR a Fridays For Future.

Protestující se vybavili několika transparenty. Naproti Strakově akademii vyvěsili plachtu s nápisem „2025 – Konec doby uhelné“.

Demonstrace se obešla bez problémů. Dohlíželi na ni policisté a členové antikonfliktního týmu.

„Jsme tady proto, abychom podpořili komisi v krocích, které směřují k ukončení spalování uhlí. Chceme upozornit na to, že podle odborníků je reálné dosáhnout uhlíkové neutrality v krátkodobém horizontu, že Česká republika ty možnosti má. Chtěli bychom, aby uhelná komise tuto informaci brala v potaz a jednala tímto směrem,“ uvedla mluvčí Extinction Rebellion ČR Silvie Ledinská.

Uhelná komise má řešit útlum těžby uhlí v Česku, ale také celkový energetický mix ČR včetně obnovitelných zdrojů či jádra. Devatenáctičlenné komisi, která se bude scházet každý měsíc, předsedají ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO) a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

V současnosti má Česko závazek do roku 2030 snížit emise minimálně o 40 procent oproti roku 1990. Podle Brabce je možné, že se ČR dostane i na snížení o 45 procent.

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion naposledy pořádali protest v pátek, kdy na zhruba dvě hodiny zablokovali vchod do ministerstva pro místní rozvoj. Požadovali, aby stát začal neprodleně snižovat emise z fosilních paliv.

(pel)