Finsko plánuje totální kontrolu migrantů. Žadatelům o azyl nasadí na nohy sledovací náramky, takže pak bude vědět o každém jejich kroku. Oznámila to finská vláda. Ta bude totálně sledovat žadatele o azyl, jejich žádost byla zamítnuta. Využít k tomu chce monitorovací náramky na kotníky.

Podle návrhu by však tyto sledovací náramky měly být používány individuálně a ne plošně.

Tamní vláda se chystá použít monitorovací náramky jako součást série azylových reforem. Státní úřady by díky tomuto opatření mohly sledovat odmítnuté žadatele o azyl, aniž by je museli zadržovat.

Náramky ovšem nebudou určeny pro všechny odmítnuté žadatele o azyl. Nosit by je měli jen ti, kteří budou splňovat kritéria stanovená zákonem a u kterých budou orgány považovat opatření za odůvodněné.

Zákon ještě nemá paragrafovou podobu. V zemi se zatím debatuje o tom, zda by monitorovací náramky měly nosit i děti, popřípadě nezletilí.

Zatím není jasné, zda budou platit stejná nebo volnější kritéria než která stanovuje současný finský zákon o zadržování cizinců, který definuje šest možných podmínek pro zajištění. Mezi ně patří například riziko, že se dotyčný ukryje nebo se pokusí o útěk, podezření z trestné činnosti nebo ohrožení národní bezpečnosti.

Současně však Finsko mírně zvyšuje kvóta pro nově přijímané uprchlíky. Tento krok kritizuje několik levicových stran, které chtěly kvóty ještě více rozšířit.

Finská vláda se snaží zkrátit dobu projednání žádosti o azyl na šest měsíců. Vládní program si také klade za cíl uzavřít dohody o navrácení s příslušnými zeměmi. (sfr)