Podnikatelské odbory zkritizovaly praktiky kontrolorů EET. Schválně prý provokují kontrolované podnikatele a pak jim vyhrožují...

Podnikatelské odbory prostřednictvím videa upozornily na praktiky finanční správy při kontrolách elektronické evidence tržeb (EET). Úředníci při kontrolním nákupu v lednu 2019 odmítli účtenku, následně kontrolované podnikatelce vyměřili pokutu a vyhrožovali jí správním řízením. Podnikatelské odbory to zkritizovaly a označily chování úředníků jako provokaci. 

Zprávu zveřejnil server Echo24.cz.

Úředníci si v kontrolovaném podniku objednali a šli zaplatit. Obsluha se jich zeptala, zda chtějí účtenku. Kontrolor podle slov majitelky kavárny účtenku odmítl a následně odešel.

„Během dvaceti minut se vrátili zpět s tím, že tu proběhla kontrola a že jsme porušili zákon a zda jsme si toho vědomi. Chtěli důkazy, že jsme tržbu zaevidovali, což jsme samozřejmě udělali,“ popsala průběh kontroly ve videu majitelka kavárny.

Za nevytištění účtenky kontroloři udělili pokutu ve výši tisíc korun. Jiného prohřešku se kavárna nedopustila.

„Chvíli přemýšlel a řekl nám, že pokud zaplatíme na místě, bude se jednat o pokutu ve výši tisíc korun, pokud postoupíme situaci do správního řízení bude se pokuta pohybovat mezi 5 a 10 tisíci,“ uvedla majitelka.

Účtenku nechci, pokutu vám napařím rád

„Účtenku nechci, pokutu vám ale napařím rád!“ Další skutečný příběh a další důkaz toho, že cílem úředníků není hledání nepoctivců, ale šikana drobných podnikatelů. Tentokrát si vybrali Café Černý Dorty. Taky vás to štve? Přidejte se k nám >> www.podb.cz/prihlaska

Posted by Podnikatelské odbory on Friday, March 15, 2019

Podnikatelské odbory označily odmítnutí účtenky jako provokaci.

„Když k vám někdo přijde a vy se ho zeptáte, zda mu můžete vystavit účtenku, tak to neznamená, že mu ji nechcete vystavit, to je akt zdvořilosti, která ve službách má být. Ve chvíli, kdy aktivně účtenku odmítl, kolegyně ji nevytiskla, protože každý večer máme plný koš účtenek, které nikdo nechce,“ dodala kontrolovaná podnikatelka.

Finanční správa argumentuje tím, že v zákoně vystavení účtenky je a na zákazníka, který účtenku nechce, nemá být brán zřetel. Uznala ale, že jsou i jiné způsoby než její vytištění.

(pel)