Prezident Miloš Zeman podepsal fiskální pakt, který upravuje koordinaci hospodářských politik Evropské unie. Česká republika se ratifikací smlouvy hlásí k dodržování principů rozpočtové odpovědnosti. Platnost smlouvy a závazků z ní plynoucích je však vázána na přijetí eura. 

Ke smlouvě o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské měnové se Česko připojilo jako poslední země Unie. Neratifikovala ji ještě Velká Británie, která se chystá z EU odejít.

Přistoupením k paktu se státy zavazují k přijetí pravidel rozpočtové kázně. Dohoda požaduje, aby dané státy do jednoho roku přijaly právní předpis zajišťující, že strukturální schodek státního rozpočtu nepřesáhne 0,5 procenta HDP.

Země, jejichž dluh převyšuje 60 procent HDP, pak musí snižovat jeho výši minimálně o 5 procent ročně.

Pro Českou republiku by byl pakt závazný teprve po přijetí eura.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) už dříve uvedla, že přistoupení k paktu dodatečně nezavazuje českou stranu k přijetí eura. Podle ní ale umožní České republice zúčastnit se summitů eurozóny.

„Musíme vědět, kam směřuje eurozóna, i když se nechceme zavazovat k termínu přijetí eura,“ uvedla tehdy.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) je dlouhodobě proti přijetí eura.

„Dlouhodobě tvrdím, že by nebylo správné v České republice zavádět v blízké době euro. A ne proto, že bych měl averzi k EU,“ napsal v komentáři pro iDnes.cz.

(pel)