Přes 75 milionů Číňanů si stáhlo propagandistickou mobilní aplikaci s názvem Xuexi Qiangguo (Studuj a učiň Čínu silnou).

Přes 75 milionů Číňanů si stáhlo propagandistickou mobilní aplikaci s názvem Xuexi Qiangguo (Studuj a učiň Čínu silnou). Lidé si kromě myšlenek prezidenta Si Ťin-pchinga připomínají také historii Číny a strany, aplikace jim doporučuje ke čtení články, které vydala státní média, dokumenty o revoluci nebo si mohou přečíst jednu z prezidentových knih. Uživatelé pak vyplňují testy, ve kterých získávají body a ty pak můžou vyměnit za hmotné ceny. 

Zprávu uveřejnil serve Aktuálně.cz.

„Samozřejmě studujeme význam Si Ťin-pchingových projevů tradičním způsobem, ale nyní na to máme aplikaci, takže straníci se mohou jednoduše učit výtečné nápady národního vůdce každý den,“ uvedl Čcheng Chung z Ústředního výboru komunistické strany Číny.

Aplikaci je nejstahovanější program na čínském obchodu s mobilními aplikacemi. Oddělení propagandy ji na začátku letošního roku představilo jako nástroj ovlivňování mladé generace.

Kromě prezidentových projevů a myšlenek a dokumentů o historii země nabízí aplikace videohry, zasílání zprávy přátelům, správu kalendáře nebo zasílání peněz známým.

Za testování znalostí prezidentových myšlenek nebo publikování komentářů získávají lidé body. Ty pak později mohou vyměnit za hmotné ceny. Jednou z nich je například tablet od společnosti Huawei.

Podle britského deníku The Guardian dokonce někteří zaměstnavatelé vyžadují, abych jejich zaměstnanci získali určitý počet bodů za den.

V některých městech dokonce probíhají kurzy pro seniory, kde se učí, jak aplikaci stáhnout a jak ji používat.

(pel)