Dva ze tří závažných násilných činů v Oslu mají na svědomí přistěhovalci.

Přistěhovalci v Norsku hojné páchají násilné trestné činnosti. Migranti tvořili celkem 70 % všech odsouzených za násilné trestné činy v Oslu. Podle statistik bylo v norském hlavním městě loni za napadení nožem, zneužívání a další násilné zločiny odsouzeno 140 osob.

Zprávu uveřejnil server Eurozprávy.cz.

Dva ze tří závažných násilných incidentů v Oslu mají na svědomí přistěhovalci, kteří podle statistiky tvoří 33 procent obyvatel metropole. Některé oběti utrpěly zranění, jehož následky si ponesou celý život, jiné těžká zranění. Další lidé měli zlomené lebky.

„V jedné třetině případů bylo zjištěno, že byl použit nůž, sklo nebo láhev,“ uvedla norská televizní stanice TV2.

Výzkumného pracovníka Ragnhilda Bjørnebekka statistika nepřekvapuje. Jedním z důvodů je podle něj fakt, že mnozí migranti pocházejí z kultur, kde převažuje násilí.

„Jsou zranitelnější, zažili více traumat. Někteří z nich pocházejí z násilných kultur a nesou si to s sebou. A někteří z nich ani nejsou občany Osla, pocházejí z jiných zemí a zůstanou zde jen několik měsíců,“ řekl.

Radní z Osla Raymond Johansen ale tvrdí, že je nutné sledovat i na jiné věci než statistiku kriminality.

„Máme v Norsku integrační problémy, ale musíme se podívat dál než jen na statistiky kriminality. Imigrantky si vedou dobře ve vysokoškolském vzdělávání. Takže to můžeme obrátit a zeptat se, jak to, že jde integrace v Norsku tak dobře,“ dodal.

(pel)