Policisté, hasiči nebo celníci by si podle novely služebního zákona mohli přivydělat peníze na vedlejšák. (Ilustrační foto)

Policisté, hasiči nebo celníci by si nově mohli přivydělat na vedlejší pracovní poměr. Poslanci ANO, ČSSD, KSČM i lidovců podpořili v prvním čtení vládní novelu služebního zákona. ODS návrh zkritizovala a tvrdí, že je to cesta k melouchům.

„Ministerstvo vnitra místo toho, aby zajistilo příslušníkům důstojnější podmínky, je motivují k tomu, aby pracovali na vedlejšáky, aby mohli melouchařit,“ uvedla Jana Černochová (ODS).

Ze současného návrhu podle ní navíc není jasné, jaké práce na vedlejší pracovní poměr by tito státní zaměstnanci mohli dělat.

„Chybí tady metodika na to, aby například v Karlových Varech postupovali stejně jak v Brně. A dále i to, jak a kteří služební funkcionáři to budou posuzovat,” dodala.

Požadovala proto, aby byl zpracován seznam profesí, kterých by se slučitelnost mohla týkat. To však ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítl.

„Varuji před katalogizací. Byl by to velmi tlustý dokument a nikdo by se v něm nevyznal. Nechme to na ředitelích bezpečnostních sborů,” uvedl.

Podmínky dodatečných výdělků jsou v nyní ve vnitřních předpisech, což soud shledal jako protiústavní. Nově mají být podle Hamáčka vloženy přímo do zákona.

V novele jsou výslovně doplněny odkazy na činnosti, které bude moci příslušník bezpečnostních sborů ve služebním poměru vykonávat.

Souhlas nadřízeného tak nebude potřeba například pro znaleckou a tlumočnickou činnost pro soud nebo správní úřad, vědeckou a pedagogickou činnost nebo pro práci v odborové organizaci, jíž je příslušník členem.

Výjimky, které novela předpokládá, by neměly platit například pro pracovníky zpravodajských služeb. V jejich případě bude vykonávání výdělečné činnosti stále nutné nadřízenému oznámit.

(pel)