Tvrdý brexit, tedy vystoupení Velké Británie z EU bez dohody, by mohl snížit růst české ekonomiky až pod dvě procenta. Uvedl to člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub. Tvrdý brexit by podle něho mohl snížit růst tuzemského HDP o 0,7 až 1,4 procentního bodu. Pokud by k tomu skutečně došlo, znamenalo by to enormní výpadek příjmů státního rozpočtu.

ČNB v nové únorové prognóze, která nepočítá s tvrdým brexitem, odhadla letos růst ekonomiky v letošním roce o 2,9 procenta. Pro rok 2020 ČNB prognózuje růst HDP o 3 procenta, opět ve variantě, kdy nedojde k tvrdému brexitu.

V případě tvrdého brexitu by podle Holuba působil protiinflačně pokles objemu exportů a ochlazení růstu ekonomiky.

Ve prospěch růstu cen by naopak působilo oslabení koruny, zavedení cel a přerušení některých globálních výrobních řetězců.

Holub ve své prezentaci zdůraznil, že Spojené království představuje významný cílový trh zejména pro český automobilový průmysl. S tím, že vysoký obchodní přebytek ČR se Spojeným královstvím od roku 2016 v zásadě stagnuje, stejně jako obrat vzájemného obchodu.

Důsledky tvrdého brexitu pro úroveň českého HDP se dle alternativních odhadů pohybují v intervalu -0,7 % až – 1,4 %, a to především prostřednictvím propadu poptávky po exportech v eurozóně, informoval Holub.


OBCHOD ČESKÉ REPUBLIKY S VELKOU BRITÁNIÍ


Varovný scénář pro případ tvrdého brexitu prezentovalo v únoru i Ministerstvo financí. Podle odhadů MF by HDP v případě odchodu Velké Británie z EU bez dohody letos rostlo o méně než dvě procenta.

Brexit bez dohody by podle MF snížil výkon ekonomiky o 0,6 až 0,8 procentního bodu. V základním scénáři, který počítá s vystoupením Velké Británie z EU na základě schválené dohody, odhaduje MF letošní růst ekonomiky na 2,5 procenta.


ODHADOVANÉ DOPADY TVRDÉHO BREXITU NA HDP EUROZÓNY A ČESKA


Britská premiérka Theresa Mayová chce navrhnou svému vládnímu kabinetu formálně vyloučit odchod Spojeného království z Evropské unie k 29. březnu bez dohody. Takové prohlášení by otevřelo cestu k odkladu brexitu, pokud britský parlament v nadcházejících dvou týdnech dohodu neschválí.

Mayová dosud prohlašovala, že Británie z EU 29. března odejde, a to i bez dohody. (sfr)