Počet migrantů pronikajících nelegálně do Německa z Česka se v roce 2018 zvýšil. (Ilustrační foto).

Počet migrantů nelegálně pronikajících do Německa z České republiky loni vzrostl o zhruba 400 osob. Zatímco mezi lednem a listopadem 2017 nelegálně překročilo hranice z Česka do Německa 3547 uprchlíků, loni za stejné období jich spolková policie zadržela už 3931. Ministr vnitra Hamáček však tyto statistiky odmítá jako zkreslené. 

U většiny ostatních sousedních zemí přitom Německo zaznamenalo pokles nelegálně pronikajících migrantů. Celkem Německo v prvních 11 měsících roku 2018 zachytilo 38 580 nelegálních přechodů hranic migrantů, zatímco o rok dříve jich bylo ještě 45 823.

To odpovídá meziročnímu poklesu o téměř 16 procent, uvedlo německé ministerstvo vnitra. Na české hranici však počet nelegálních přechodů narostl o 10,8 procenta.

Nelegální přechody hranic z Česka se nezastavily ani letos. Svědčí o tom i aktuální zpráva policie ze západoněmeckého Landau, která tam ve středu v přívěsu nákladního vozu objevila čtveřici mladých Afghánců, které pašeráci převezli do Německa právě přes Česko.

Výrazně větší počet migrantů než na české hranici Německo do listopadu zaznamenalo na hranicích s Rakouskem, a sice 10 319. Právě na rakouské hranice se také primárně soustředí aktivity před půlrokem založené bavorské pohraniční policie.

Druhá byla loni – co do počtu zachycených běženců – právě hranice s Českou republikou a třetí se Švýcarskem, odkud proniklo 3724 migrantů za 11 měsíců.

Většina běženců, které německá policie takto zachytí, nebývá rovnou vracena do země, z níž přišla. Pokud požádají v Německu o azyl, a neučinili tak již dříve, bývají do spolkové republiky vpuštěni. Za celý rok 2017 spolkové úřady z hranic vrátily jen 12 370 z 50 154 zachycených migrantů.

Hamáček odmítá

Ministr vnitra Hamáček uvedené statistiky nelegálních přechodů hranice z Česka odmítá. Německo podle něho do statistiky započítává všechny případy, kdy je na území Německa zadržen cizinec z Česka, i když se například později prokáže, že má povolení k pobytu v Německu, nicméně si třeba zapomněl doklady. V budoucnu by se měly statistiky sjednotit. (sfr)