Italská vláda schválila nepodmíněný základní příjmem pro chudé Italy a snížení důchodového věku. Dávka nepodmíněného příjmu se má týkat 5 milionů lidí. Důchodový věk by se snížil 1 milionu obyvatel. Základní nepodmíněný příjem má činit v přepočtu necelých 18 tisíc korun. 

Opatření navržená italskou vládou musí do dvou měsíců schválit parlament.

Premiér Giuseppe Conte schválení reforem přivítal jako „projekt, který se týká pěti milionů lidí žijících v chudobě a milionu lidí, kteří mohou dříve odejít do důchodu“.

Zavedení základního nepodmíněného příjmu pro chudé a snížení důchodového věku byly klíčové body koaliční smlouvy protiimigrační Ligy a protestního Hnutí pěti hvězd (M5S).

Na základní nepodmíněný příjem 780 eur (17.880 Kč) bude mít podle návrhu nárok každý měsíc člověk v domácnosti, která žije v podnájmu a nemá jiný zdroj výdělku.

Má-li někdo příjem nižší než 780 eur, bude mu přidáno až do výše této sumy, která se pokládá za hranici chudoby pro jednu osobu, která žije v podnájmu. Imigranti, kteří nepochází z EU, budou mít na nepodmíněný příjem nárok jen pokud žijí v Itálii nejméně deset let.

Lidé, kteří budou pobírat nepodmíněný příjem, musí týdně vykonat osm hodin veřejně prospěšné práce, chodit na školení a kurzy a přijmout jednu ze tří nabídek práce, které odpovídají jejich kvalifikaci.

Za zneužití systému hrozí trest až šest let vězení.

Důchodová kvóta 100

Odchod do důchodu by se měl řídit podle „kvóty 100“ – ten, kdo bude do penzijního systému přispívat po 38 let, bude moci do důchodu odejít v 62 letech místo dosavadních 67 let.

V roce 2017 žilo podle údajů italského statistického úřadu ISTAT pět milionů Italů v absolutní chudobě, v níž si nemohou dovolit ani základní zboží a služby. Většina z nich žije v jižní Itálii, kde má nejvíce podporovatelů M5S. (sfr)