Žluté vesty ve Francii tvrdě zaútočily na Macrona: požadují uzákonění referenda, snížení daní a snížení vysokých platů politiků a státních úředníků.

Francouzské žluté vesty mobilizují proti prezidentovi Macronovi, kterému vyhrožují pokračování občanských nepokojů. Požadují uzákonění občanského referenda a snížení daní na základní životní potřeby.  Současně připravují další protivládní protesty.

Po nedávném zatčení jednoho z mluvčích „žlutých vest“ v Paříži se hnutí opět mobilizuje a chystá další protesty. Žluté vesty zveřejnily otevřený dopis prezidentu Emmanuelu Macronovi, v němž požadují výrazné snížení daní na výrobky základní potřeby i zavedení referenda z občanské iniciativy.

„Zloba se přemění v nenávist, jestli budete z vašeho piedestalu i nadále považovat obyčejné občany za žebráky a lidi, kteří nejsou ničím,“ napsali v otevřeném dopise francouzskému prezidentovi.

Dopis je odpovědí na Macronovo přání k novému roku, v němž se zmínil o těch, kteří se pod záminkou, že mluví hlasem lidu, stávají „mluvčími nenávistného davu“.

„Žluté vesty“ v reakci velmi ostře požadují zavedení referenda z občanské iniciativy, výrazné snížení daní na produkty základní potřeby a rovněž výrazné snížení platů a benefitů poslanců a vysokých státních úředníků.

Představitelé hnutí odmítají Macronem prosazovaný plán na občanské konzultace. Ty jsou podle nich jen „politickou pastí“, která má potopit to, co prý prezidenta skutečně děsí – institut občany vyvolaného referenda.

„Pane Emmanueli Macrone, vaše činy a výroky vás zdiskreditovaly a z hlediska lidských práv, k nimž jsou Francouzi hluboce ukotveni, jsou odsouzeníhodné,“ napsali představitelé žlutých vest Macronovi.

Vyzvali zároveň k osmé sobotě protestů – v Paříži se mají „žluté vesty“ sejít před budovou radnice a vydat se k Národnímu shromáždění. Další skupina se chce shromáždit na Náměstí Republiky a pokračovat by měly i akce v regionech včetně blokád kruhových objezdů. Na konci čtyřstránkového dopisu nechybí zmínka o nenásilné povaze demonstrací.

Podle dnes zveřejněného průzkumu agentury Odoxa si pokračování protestního hnutí přeje 55 procent Francouzů. (sfr)