Nový brazilský prezident Bolsonaro chce vyházet levicové a komunistické státní úředníky (ilustrační foto: redakční koláž).

Brazilská vláda nového prezidenta Bolsonara připravuje propouštění úředníků federálních ministerstev, kteří tíhnou k socialistické či komunistické ideologii. Vláda pravicového prezidenta Jaira Bolsonara zveřejnila plán „očisty” státního aparátu hned po svém prvním zasedání.

„Budeme mít odvahu učinit to, co zřejmě neudělala minulá vláda, začít čistit dům od samého počátku,” řekl ministr a šéf Bolsonarova úřadu Onyx Lorenzoni.

Voliči podle něho dali prezidentovi mandát „skoncovat se socialistickými a komunistickými ideami, které nás přivedly k současnému chaosu”.

Sám Lorenzoni hodlá ze svého úřadu propustit na 300 lidí a šéfové dalších vládních úřadů by podle jeho slov mohli sáhnout k obdobným krokům.

Bolsonaro je tvrdý odpůrce levicové politiky, jež určovala směřování Brazílie v posledních třech desítkách let. Kvůli provokativní rétorice a názorům podobným americkému prezidentovi již získal přezdívku „tropický Trump”.

Voličům v kampani slíbil skoncovat s korupcí a dosavadními vládnoucími elitami.

Bolsonaro nyní také uvedl, že je otevřen možnému jednání o umístění americké vojenské základny. Zároveň prohlásil, že Brazílie by se měla mít na pozoru před ruskými vazbami na „diktátorský” režim prezidenta Nicoláse Madura ve Venezuele. (sfr)