Trump je rád, že ho lidé v Evropě nemají rádi.

Americký prezident Donald Trump je rád, že ho lidé v Evropě nemají příliš rádi. Svoji nízkou popularitu v Evropě považuje za nejlepší vysvědčení svého dosavadního působení ve funkci. 

„V Evropě bych populární být neměl. Kdyby tomu tak bylo, pak bych nedělal svou práci,“ prohlásil Trump při prvním letošním zasedání své vlády.

„Bez obalu řečeno, nebyl jsem zvolen Evropany, ale Američany, americkými daňovými poplatníky,“ prohlásil Trump  s tím, že ho popularita v Evropě nijak nezajímá.

Dodal však zároveň, že má stále s evropskými lídry dobré vztahy, a ujistil, že je považuje za své přátele.

Trump zopakoval svůj názor, že se evropské země ke Spojeným státům chovají „neférově“ jak v obchodu, tak v oblasti výdajů na obranu.

„Německo dává jedno procento svého HDP na obranu, ale mělo by platit čtyři,“ podotkl šéf Bílého domu.

Doplnil, že Američané ho zvolili právě proto, aby tento stav změnil.

„Prokazujeme těmto zemím skvělou službu a oni by nás měli přinejmenším respektovat. Oni to ale nedělali a to byl problém,“ zdůraznil Trump.

Ten se domnívá, že by dokázal být populární i v Evropě.

„Mohl bych být tou nejpopulárnější osobou v Evropě, mohl bych kandidovat do jakéhokoliv úřadu, ale já nechci,“ vzkázal.

Na nízký počet příznivců Trumpa v několika evropských zemích upozornil loni na podzim průzkum agentury Pew Research Center. Ve Španělsku mělo v nynějšího amerického prezidenta důvěru jen sedm procent dotázaných, v případě Francie a Německa to je pak devět, respektive deset procent.

Relativně nejvyšší množství podporovatelů měl v Británii. Tam Trumpovi vyjádřilo důvěru 28 procent dotázaných. (sfr)