Rusko se chystá posílit protivzdušnou obranu Krymu. Na poloostrově nasadí nové rakety S-400 Triumf. Čtvrtá jednotka prý v blízké době nastoupí do bojové pohotovosti.

Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na mluvčího Jižního vojenského okruhu Ruska.

„V blízké budoucnosti tak bude nový protiletadlový raketový systém nasazen k ochraně vzdušného prostoru Ruské federace, uvedl mluvčí Jižního vojenského pluku Vadim Astafiev, pod který spadá Krym.

Rakety S-400 z koncernu Almaz-Antej jsou schopné zasahovat cíle do vzdálenosti 400 kilometrů a do výšky 30 kilometrů, a to včetně strategických bombardérů, balistických raket a střel s plochou dráhou letu.

Ukrajina a Rusko jsou na pokraji válečného konfliktu. Děje se tak v návaznosti na incident, který se odehrál mezi ruskými a ukrajinskými plavidly v Kerčském průlivu u Krymu. Rusové zde zadrželi 23 ukrajinských námořníků a zabavili tři ukrajinská plavidla.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil v pohraničních a přímořských oblastech válečný stav v reakci na incident v Kerčském průlivu, kde ruští pohraničníci ostřelovali a zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva.

Porošenko občany varoval, že zemi hrozí „skutečná válka“ s Ruskem.

(pel)