Protesty proti zvýšení cen pohonných hmot ve Francii mají jednu oběť, srazilo ji auto. Lidé zablokovali silnice a došlo k několika vážným dopravním nehodám.

Přes 280 tisíc lidí protestovalo po celé Francii proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot. Lidé zablokovali silnice a došlo k několika vážným dopravním nehodám. V Savojsku zemřela nešťastnou náhodou 1 žena, celkem bylo raněno přes 400 lidí.

Lidé z hnutí Žluté vesty blokovali nájezdy na dálnice a kruhové objezdy na více než 2000 místech.

Dálnice A6 spojující Lyon s Paříží byla nad Lyonem zablokována v obou směrech.

U neohlášeného zátarasu v Savojsku zemřela jedna z manifestujících. Najela do ní řidička, která vezla dceru k lékaři. Když jí účastníci protestu začali bouchat do vozu, v panice do demonstrantů najela a srazila asi padesátiletou ženu, která podlehla zranění.

Řidička byla vzata do vazby a je v šoku.

Automobil přejel jednoho demonstranta také v Arrasu na severu Francie. Muž musel být s těžkými zraněními převezen do nemocnice.

Ministr vnitra Castaner dodal, že zranění jsou hlášena i z dalších míst. Jedním z nich je policista, kterého zranili řidiči, když se snažili projet blokádami.

Castaner také uvedl, že se policisté snaží zajistit průjezdnost hlavních tahů.

Cílem akcí bylo dát najevo rozhořčení nad záměrem zvýšit od ledna daň z nafty a benzinu. Podle průzkumů to považuje za špatné 76 procent Francouzů.

(pel)