Romové chtějí pochod romské hrdosti Roma Pride využít k tomu, aby vystoupili proti anticikánským výrokům prezidenta Miloše Zemana.

Pochod romské hrdosti Roma Pride letos účastníci využijí k tomu, aby vystoupili proti anticikánským výrokům prezidenta Miloše Zemana. Akce je naplánována na 28. října, kdy Česko oslaví výročí 100 let založení republiky. Prezident totiž během návštěvy v Olomouckém kraji uvedl, že Romové se štítí práce a tvoří podle něj většinu nezaměstnaných. 

„Chceme jasně vystoupit proti nehorázným anticikanistickým lžím Miloše Zemana. Nelíbí se nám, jak šíří a posiluje nenávist proti Romům. Sám mám odfáráno 31 let na šachtě, z těžké práce si nesu doživotní zdravotní následky. Zemanovy protiromské výroky nás Romy hluboce uráží,“ uvedl za organizátory bývalý horník Jozef Miker.

Roma Pride začne 28. října odpoledne na Hradčanském náměstí před branami Pražského hradu. Poté pochod projde centrem metropole na Staroměstské náměstí.

Zeman Romy kritizoval během návštěvy Olomouckého kraje.

„Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení,“ řekl Zeman na návštěvě Kojetína.

Naznačil také, že pětiprocentní nezaměstnanost v Kojetíně tvoří právě Romové.

Prezidentovo prohlášení je podle Evropského centra pro práva Romů (ERRC) zřejmým projevem nenávisti a rasismu. Proti Zemanovým slovům se ohradila také organizace Romea. Odsoudil je předseda například TOP 09 Jiří Pospíšil.

Internet pak v reakci na Zemanovo vyjádření zaplavily stovky fotografií pracujících Romů.

Prezident ale na svých výrocích trvá. Uvedl, že na základě svých návštěv v takzvaných vyloučených lokalitách a informací od komunálních politiků dospěl k názoru, že 90 procent Romů v těchto oblastech nepracuje.

„Jsem rád, že jsem dostal fotografie oněch deseti procent, a děkuji za ně,“ uvedl prezident.

Pochod romské hrdosti se letos v Česku uskuteční posedmé. V některých evropských městech se takové akce pod hlavičkou Evropského antirasistického hnutí (EGAM) konají už asi deset let.

Romové na nich požadují svá práva a protestují proti diskriminaci, segregaci a útlaku, uvedl Miroslav Brož z pořádající organizace Konexe, která je českým členem EGAM.

Čtěte více:

Prezident Zeman: Romové vždy byli kopáči, které stačilo v práci zfackovat

Romové prý pracují. Posílají pracovní fotky prezidentovi Zemanovi

(pel)