Kvalita silnic a dálnic v Česku je v porovnání se Západem mizerná...

Česká republika pokulhává za Západem v kvalitě silnic a dálnic či v podnikání. To v Česku zatěžují složitější daně. Ukázala to nová studie Světového ekonomického fóra. Ze 140 zemí obsadilo Česko 29. místo.

Česká republika si nepatrně globálně polepšila o 0,3 procenta, spíše tedy stagnuje. Získala 71,2 ze sto možných bodů.

V žebříčku studie s názvem Global Competitivness Report 2018-2019 vedou Spojené státy americké (85,6 bodů), Singapur a Německo, Česká republika je na tom ze zemí Visegrádské čtyřky nejlépe. Pokulhává však až na jedinou výjimku ve všech ohledech za patnácti zeměmi západní Evropy včetně Německa, Francie a Velké Británie. Touto výjimkou je makroekonomická stabilit

Nejvýrazněji Česku chybí inovační schopnosti, různorodost pracovní síly, kvalitní silnice a dálnice. Podnikání v zemi zatěžují i složité daně, nižší objem půjček podnikatelům vůči HDP (bankovní sektor je nicméně zdravý), ale i neschopnost školského systému pružně reagovat na technologický vývoj.

Jednu z nejhorších příček obsadilo Česko v oblasti vnitrostátní pracovní mobility. Je na 137. místě ze 140 zemí. Trh práce přitom dusí nejen český potenciál, ale i možnosti zahraničních ekonomik. Ve zdanění práce je Česko až na 134. místě a v lehkosti najmutí zahraniční pracovní síly na 126. místě.

„Vlak nejlepších nám ujíždí. Situace se oproti loňsku v zásadě nezměnila,“ uvedl Pavel Kafka, prezident České manažerské asociace, která se dlouhodobě v ČR podílí na sběru dat pro Světové ekonomické fórum.

„Není čas opíjet se naším stávajícím kvantitativním růstem, když kvalita růstu pokulhává,“ dodal.

Slábne aktivita v oblasti informačních technologií, to naznačuje i klesající podíl vývozů high-tech výrobků.

„Česká republika podle dostupných dat zaostává v inovačním procesu za EU a podíl vývozu high-tech výrobků na celkových vývozech v čase nevykazuje významnou růstovou tendenci,“ konstatovala zpráva.

Mezi takové výrobky patří například letecké a kosmické produkty, počítačové zařízení, elektronika a telekomunikace. Firmám stále chybí dostatečné využití high-tech technologií či vlastních patentů.

Ve srovnání s Visegrádem ale není Česko na prvním místě všude. Překvapivě například zaostává v oblasti osvojení ICT (informačních technologií) za Slovenskem v počtu mobilních telefonů, resp. SIM karet na osobu, ale i v míře používání internetu a připojení s využitím optického vlákna, které je považováno za technologii budoucnosti.

Na trhu produktů se Česko umístilo za Polskem zejména kvůli negativnímu vlivu systému daní a dotací na konkurenci. ČR je celosvětově až na 124. místě.

Bolavým místem Česka jsou podle zprávy také instituce, zejména břemeno administrativní zátěže a pružnost vlády reagovat na nové impulsy. (jaz)