Čtveřice největších bank v Česku v prvním pololetí vydělala 26,6 miliardy Kč, což je o 2,3 miliardy meziročně méně. Vyplynulo to z výsledků bank. Podle ekonoma Karla Kříže zisky je Česko „krmelec Evropy“ – největší banky jsou totiž zahraniční a zisky tak plynou tam.

V letošním prvním pololetí banky vydělaly na zvýšení úrokových sazeb ČNB. To se promítlo do cen hypoték a dalších úvěrových produktů, ale již nebylo zohledněno u spořicich produktů pro klienty, uvedl pro ČTK analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Růst úrokových sazeb však některým bankám nestačil k tomu, aby dokázaly napodobit zisky z loňska. Tehdy většina bank vydělala na kurzových operacích v souvislosti s ukončením devizových intervencí, upozornil.

Čistý zisk skupiny ČSOB v 1. pololetí stoupl meziročně o 12 procent na 9,4 miliardy korun. Růst podpořila silná výkonnost finančních trhů, jednorázový výnos z vypořádání dřívějšího soudního sporu, vyšší příjmy z poplatků a nižší náklady na riziko. K výsledku ČSOB přispěl také silný růst obchodních objemů, který byl tažen růstem hypoték, firemních a spotřebitelských úvěrů, oznámila dnes banka.

Komerční bance vzrostl v pololetí čistý zisk meziročně o 15 procent na 7,7 miliardy korun. Bez mimořádných položek spojených s restrukturalizací budov centrály dosáhl zisk 6,8 miliardy korun, a byl tak rovněž vyšší o 15 procent.

České spořitelně klesl v prvním pololetí meziročně čistý zisk o 6,9 procenta na 7,7 miliardy korun. Za meziročním poklesem zisku je podle banky loňský jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe, bez tohoto vlivu by se meziroční čistý zisk zvýšil o 8,3 procenta.

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním pololetí čistý zisk 4,1 miliardy korun, což je meziroční růst o 22,7 procenta.

Česky jako „krmelec Evropy“

Ekonom Karel Kříž se domnívá, že Česko je kolonií západní Evropy. Kříž už před časem v souvislosti s masivním odlivem dividend do zahraničí zavedl pro Českou republiku označení „krmelec“. Podle zveřejněných údajů odteklo z Česka v letech 2010 až 2016 na dividendách do zahraničí celkem 2252 miliard Kč.

Ekonom Kříž v rozhovoru pro BYZNYS NOVINY tvrdí, že spoluviníkem nepřiměřeného odlivu dividend z Česka jsou tuzemské finanční elity a čeští manažeři kolaborující na extrémním vývozu kapitálu do zahraničí.

„Téměř celá česká finanční elita tady tiše a spokojeně kolaboruje na extrémním vývozu kapitálu ze země, a překrucuje, či rovnou lže přes média zbytku obyvatelstva od rána do večera. Drží zaměstnance v nevědomosti, v bázni a relativní chudobě, a tak to i vyhovuje těm, kteří je platí,“ uvedl Kříž.

„Rovněž čeští manažeři úspěšných firem v zahraničních rukou – vyvážejících masivně kapitál ven – mají zájem držet Čechy u huby. Jejich vlastní odměny závisí právě na tom, jak velké budou dividendy.“

Celý rozhovor s ekonomem Karlem Křížem čtěte ZDE

(pel)