Miloš Zeman a jeho slovenský protějšek Andrej Kiska si připomněli 100. výročí vzniku Československa cestou Masarykovým vlakem z Hodonína do Topoľčianek. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Český prezident Miloš Zeman si slovenským protějškem Andrejem Kiskou vyjel historickým vlakem, který ke svým cestám využíval československý prezident T. G. Masaryk. Společnou projížďkou z Hodonína do Topoľčianek si hlavy států připomněly stoleté výročí vzniku Československa.

V Hodoníně, Masarykově rodišti, prezidenti položili květiny k památníku 1. československého prezidenta.

Do slovenského městečka v Nitranském kraji vyrazili přesně 95 let poté, co tam Masaryk přijel poprvé. Topoľčianky pak byly řadu let jeho oblíbeným letním sídlem.

Zeman i Kiska si pochvalovali nevšední cestu vlakem a připomněli světlé i temné momenty společné historie. Zároveň společnou jízdou oslavili letošní stoleté výročí vzniku Československa.

Oba prezidenti si pak pochutnali na pečeném bůčku s máslovou demi glace, kuřecí galantínce s petrželově mandlovou náplní v máslově vinné omáčce, zajedli domácím štrúdlem, zapili slovenským bílým vínem. A pak se odebrali do uzavřených kupé popovídat si mezi čtyřma očima.

V Topoľčiankách pak navštívili zámek, kam jezdíval Masaryk na letní pobyty, setkával se s významnými osobnostmi a také zde vznikly Hovory s T. G. M., které sepisoval Karel Čapek.

Pietní akt v Hodoníně (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Pro jízdu prezidentů byl sestavený speciální vlak, který táhla lokomotiva zvaná zelený anton. Šlo o první rychlíkovou lokomotivu československé výroby s označením 486.0. Škodovy závody vyrobily ve 30. letech minulého století devět kusů.

Za lokomotivou byl mimo jiné zařazen pro prezidenty salonní vůz z roku 1930, který vyrobila Ringhofferova továrna v Praze k 80. narozeninám Masaryka.

Dále jel také vůz vyrobený v 60. letech, kterým později jezdíval Gustáv Husák. Vlak doplňovala i postrková motorová lokomotiva zvaná bardotka.

Masaryk poprvé použil vůz při své cestě na zotavenou na francouzskou Riviéru. Salonní vůz pak užíval prezident i pro další cesty, dokonce i na své úplně poslední. Vagon byl totiž zařazen i ve smutečním vlaku, který v září 1937 převážel Masarykovo tělo do Lán.

Masaryk přijel do Topolčianek vlakem poprvé 29. července 1923. Pravidelně tam jezdil každý rok i v následujících 10 letech.

Slovenské lázně totiž prosluly v letech 1923 – 1951 jako letní sídlo československých prezidentů. Masaryk si Topolčianky mimořádně oblíbil.

Od roku 1957 spravovalo zámek Revoluční odborové hnutí a sloužil k výběrové rekreaci. Dnes jsou některé místnosti uvedeny do stavu, v jakém je používal Masaryk a jsou přístupné veřejnosti.

(pel)