AfD navrhla proti migrantům na hranicích používat střelné zbraně...

Protiuprchlická Alternativa pro Německo (AfD) navrhla, aby se proti migrantům na hranicích používaly střelné zbraně. Vyzval k tomu generální tajemník saské AfD Jan Zwerg. Ten běžence nazval vetřelci.

Informaci uveřejnil server Eurozprávy.cz.

Generální tajemník uprchlíky označil jako vetřelce, kteří by se pomocí násilí chtěli domoci toho, aby „si užívali evropského blahobytu, a to zejména v Německu“. Německo se prý už nemůže spoléhat na „cizí státy jako Španělsko“.

„Nyní se žadatelé o azyl infiltrují do socialistického Španělska. Pro Německo tznamená jediné – ochranu hranic v důsledku také použití střelných zbraní,“ uvedl Zwerg v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Slova představitele AfD přišla jen pár dní poté, co násilím z Maroka do španělské Ceuty proniklo asi 600 migrantů. Někteří uprchlíci na policisty útočili nehašeným vápnem, které může způsobit těžké popáleniny. Další běženci byli vyzbrojeni zápalnými lahvemi nebo sprejovými lahvemi s hořlavými látkami.

Protiimigrační AfD podporuje i Klaus a Okamura

Alternativa pro Německo se v zářijových volbách do Spolkového sněmu stala třetí nejsilnější stranou se ziskem 12,6 % hlasů.

Stranu, které je často vytýkán populismus a nacionalismus, opakovaně osobně podpořil na předvolebních shromážděních i bývalý prezident ČR Václav Klaus. Z volebního úspěchu AfD byl nadšený i předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Bývalý prezident tehdy označil zisk strany v německých volbách za „úžasný výsledek“.

Okamura zdůraznil, že tradiční německé strany oslabily, kdežto „vlastenecká AfD“ zaznamenala úspěch.

(pel)