Stát ponechal po 3 roky dítě bezejmenné jen proto, že rodiče chtěli svému synovi dát neobvyklé jméno Thymian.

Rodiče kluka jménem Thymian dostanou od státu odškodné za to, že jim úřad dítě neuznal. Městský soud v Praze rozhodl, že Thymianovi rodiče mají dostat od ministerstva vnitra odškodné 30 tisíc korun za to, že matrika původně nezapsala neobvyklé jméno jejich syna. Rodiče se domáhali celkové částky 100 tisíc korun.

Stát vůči rodičům postupoval nekompromisně. Po celé 3 roky ponechal dítě bez jména. Chlapec měl v rodném listě v kolonce křestního jména téměř tři roky zapsáno „nezjištěno“.

Matrika ve Vrchlabí žádala, aby rodiče znaleckým posudkem doložili, jakou by jméno mělo mít pravopisnou podobu. Když expertizu nedodali, řízení zastavila.

Jméno pak do rodného listu úřad zapsal až na základě verdiktu Nejvyššího správního soudu. Ten argumentoval, že vyžádání posudku mělo být pouze výjimečným krokem s tím, že matriky musí při ověřování správné podoby jména vycházet například z listinných důkazů dodaných rodiči nebo z informací ze zahraničních veřejně přístupných databází.

Thymianovi rodiče následně podali další žalobu, kterou se každý z nich domáhal odškodného ve výši 50 tisíc korun za způsobené komplikace.

Poukazovali na to, že stát svým nezákonným rozhodnutím zasáhl do jejich práva na rodinný život a do souvisejícího práva na svobodnou a zákonnou volbu křestního jména jejich potomka.

Soud dospěl k závěru, že nárok je částečně důvodný, a každému z rodičů přiznal 15 tisíc Kč.

K tomu, aby odškodné bylo skutečně přiznáno, však rodiče museli ještě podat stížnost k Ústavnímu soudu. Teprve na základě jeho verdiktu rodiče definitivně potvrdil pražský městský soud přiznání odškodného.

Thymianova matka je občankou USA a volbou jména tak chtěla navázat na svůj rodový původ a indiánské kořeny.

Pravidla pro zápis jmen v Česku upravuje zákon o matrikách, podle kterého nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá,  domácká ani zcela vymyšlená. (sfr)