Česko by podle premiéra Andreje Babiše mělo zrychlit v čerpání evropských dotací. Z programového období do roku 2020 zatím Evropská komise proplatila Česku 76,6 miliardy korun, což je pouhých 13,2 procenta z celkové částky. 

„Se stavem čerpání z evropských fondů nejsme spokojení. Musíme tomu věnovat ještě větší pozornost než v minulosti. Potřebujeme mít přehled o tom, kolik toho financujeme, protože to má zásadní vliv na plnění státního rozpočtu,“ řekl Babiš.

Evropská komise už povolila České republice přesunout polovinu evropských dotací původně určených na podporu vysokorychlostního internetu do jiných programů. Jde zhruba o osm miliard korun. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláře Dostálové by 5,2 miliardy korun mělo jít do Integrovaného regionálního operačního programu.

„Zejména do prioritních os, kde se může pomoci regionům postiženým po těžbě uhlí. Jedná se o Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj. Peníze budeme přesouvat do nízkoemisních vozidel, školství, zdravotnictví nebo e-governmentu. Jedna miliarda korun půjde do operačního programu Životní prostředí na ovzduší,“ doplnila Dostálová.

Evropská komise letos do konce června proplatila příjemcům dotací v Česku zhruba 12 miliard korun. Od začátku programového období 2014 až 2020 proplatila 76,6 miliardy korun, tedy 13,2 procenta z přidělených 580,7 miliardy. Smluvně zajištěno má Česko 334,5 miliardy korun, tedy 57,6 procenta. Analytici upozornili, že čerpání je nedostatečné a Česku opět hrozí překotné dočerpávání dotací jako v roce 2015.

Podle ministryně pro místní rozvoj byly dosud vypsány výzvy za 662 miliard korun, což je 114 procent přidělené částky.

„Snažíme se do výzev dávat více zdrojů. Jsme si vědomi, že něco se může ušetřit v rámci výběrových řízení, některé projekty nedopadnou. Čerpání se musí zrychlit,“ uvedla Dostálová.

Do konce roku musí Česko vyčerpat 1,5 miliardy eur, o které by mohlo přijít v rámci takzvaného pravidla N+3. Dostálová přiblížila, že jde o peníze, které EU Česku přidělila v roce 2015 a které musí vyčerpat do konce roku 2018

V programovém období 2007 až 2013 mohla Česká republika z evropských fondů čerpat zhruba 700 miliard korun. Asi čtyři procenta nebyla vyčerpána. (jaz)