Italské přístavy zůstanou otevřené pro lodě unijní mise Sophia.

Itálie ustoupila a bude nadále ve svých přístavech přijímat migranty zachráněné ve Středozemním moři při plavbě z Afriky. V pátek sice Itálie odmítla přijímat migranty zachráněné během unijní operace Sophia. Neuspěla však s požadavkem, aby migranty rovnou přebíraly další země. V pondělí Řím ustoupil a řekl, že italské přístavy zůstanou pro lodě s migranty otevřené.

Italský ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi po jednání s německým protějškem Heiko Massem ustoupil.

Oznámil, že italské přístavy zůstanou otevřené pro lodě unijní mise Sophia zaměřené na boj s převaděčstvím do té doby, než unie změní podmínky mise a lodě se zachráněnými budou plout i do jiných zemí.

Itálie minulý čtvrtek v Bruselu uvedla, že by migranti, kteří by byli při operaci zachráněni, neměli končit automaticky v Itálii, ale rovnou si je rozdělí další země EU. Pohrozila, že lodím zapojeným do mise neumožní vplout do svých přístavů.

Ministr Milanesi na začátku minulého týdne informoval v dopise šéfku unijní diplomacie Federiku Mogheriniovou, že požaduje změnu podoby mise Sophia. Uvedl, že chce, aby zachráněné přebíraly i další země.

Podle stávajících pravidel v souladu s námořním právem se vyloďují v nejbližší zemi, což je právě Itálie.

Italský premiér Giuseppe Conte současně požádal Evropskou komisi, aby ustavila „krizový výbor“, který bude dohlížet na rozdělování migrantů zachráněných na moři a měl by také pomoci najít přístavy, kde se vylodí.

Předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudovi Junckerovi Conte sdělil, že jeho země nebude přijímat migranty, dokud je nebudou přijímat další země. Juncker mu odpověděl, že „ad hoc řešení nejsou dlouhodobě proveditelná“.

S italským návrhem řada členů EU nesouhlasí, mezi jiným země Visegrádu včetně ČR. Český premiér Andrej Babiš (ANO) italskou žádost minulý týden odmítl s tím, že přebírání je dobrovolné.

Itálie však chce pokračovat v přístupu, který se uplatnil minulý týden, kdy si 450 zachráněných rozdělily Francie, Malta, Německo, Španělsko, Portugalsko a Irsko. Dohodu ocenil vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi, ale uvedl, že je potřeba trvalé řešení, a ne dělat dohodu u každé lodi.

Itálie také požaduje, aby lodě s migranty stíhala především libyjská pobřežní stráž a vozila je zpět do Libye.

Do Itálie od roku 2013 dorazilo skoro 700 000 migrantů, od loňského léta však jejich počet klesá. (sfr)