Taťána Malá čelí nařčení z opsání diplomové práce...

Taťána Malá, nová ministryně spravedlnosti v Babišově vládě, čelí podezření z plagiátorství. Podle serveru iRozhlas.cz měla Malá převzít při psaní diplomové práce na vysoké škole v Bratislavě celé pasáže, některé dokonce i s překlepy původního autora. Malá nařčení odmítá.

Malá vystudovala právo na kontroverzní Panevropské vysoké škole v Bratislavě, odkud iRozhlas získal její magisterskou práci. Vysoká škola v Bratislavě má v České republice nahnutou pověst, jejím absolventům není běžně udělována licence ani od České advokátní komory. Žádosti se musí posuzovat individuálně.

Podle systému na kontrolu plagiátorství se některé pasáže práce Malé nápadně podobají jiné práci z roku 2005, kterou na brněnské Masarykově univerzitě odevzdala Veronika Grossová. Některé části Malá dokonce převzala i s původními překlepy. Jenže zmíněnou práci ve zdrojích neuvedla.

Malá ale jakékoliv pochybení takového charakteru odmítá.

„Museli jsme si na to dávat setsakramentský pozor, abychom něco někde neopisovali a nepřekopírovali. Dostala jsem nějakou známku, tuším, že to bylo A, takže se na mě opravdu nezlobte, to je všechno, co vám k tomu řeknu,“ odpověděla na dotazy Malá.

Ani po dodělání školy si však povinnou koncipientskou praxi zřejmě „neodkroutila“ poctivě. Podle zjištění serveru Aktuálně.cz totiž Taťána Malá vykonávala koncipientskou praxi ve slovenském Dolním Kubíně, který se však nachází tři sta kilometrů od bydliště Malé. Ta měla navíc doma další rodinné, pracovní a politické závazky, které byly neslučitelné s plným úvazkem koncipientky. V Česku i na Slovensku je přitom praxe, že se koncipent musí své práci věnovat naplno.

Malá může mít problémy i se střetem zájmů. Její manžel vlastní firmu All 4 Law a kterou Malá ještě nedávno vlastnila společně s ním. Firma se přitom věnuje insolvenci, tedy nemožnosti splácet své dluhy, což je obor přímo ovlivněný rozhodováním v justici, které by měla Malá nově šéfovat.

Její manžel a spoluzakladatel firmy Ondřej Malý je navíc spoluvlastníkem firmy Swisscredit, která poskytovala také mikropůjčky, kvůli který se lidé právě do insolvence často dostávají. Ministryně už na svého manžela v polovině června převedla svůj podíl ve firmě. (jaz)