Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil pro bezpředmětnost správní řízení, ve kterém řešil tendr Dopravního podniku Praha (DPP) na dodávku 300 autobusů. Podnět k antimonopolnímu úřadu podal výrobce autobusů Iveco Czech Republic. Ta v zakázce nabídla lepší cenu, byla ale vyřazena.

Oprávněnost vyřazení výrobce v prvním stupni teď ÚOHS potvrdil, vyplynulo z pravomocného rozhodnutí ÚOHS.

Jen pár dní poté DPP pak v dubnu 2018 uzavřel smlouvu na dodávku autobusů s konkurenčním výrobcem SOR Libchavy.

Uzavření smlouvy se stalo důvodem, proč antimonopolní úřad řízení zastavil. Nemá totiž pravomoc smlouvu s vybraným výrobcem zrušit.

Skončil tak definitivně dlouhotrvající spor. Zakázku totiž DPP vypsal už před dvěma lety.

Iveco sice podalo nejlevnější nabídku za 1,482 miliardy korun, avšak nedodalo osvědčení od Regionálního organizátora pražské integrované dopravy (ROPID), který se týkal zařízení pro nevidomé

SOR nabídl autobusy za 1,5 miliardy korun, přihlásila se ještě polská firma Solaris s nabídkou ve výši 1,639 miliardy. Cena nebyla jediným ukazatelem, váhu měla i spotřeba a provozní náklady..

Nové vozy plní aktuálně nejpřísnější emisní limit EURO 6 a tudíž z hlediska emisí jsou prakticky srovnatelné s autobusy na CNG. Všechny autobusy budou vybaveny klimatizací a automatickým hasicím systémem v prostoru motoru, jenž by měl zvýšit bezpečnost dopravy.

Novinkou je systém automatického počítání cestujících. V těchto autobusech bude možné současně přepravovat dva invalidní vozíky.

(pel)