Islámští migranti zaútočili na řeckém ostrově Lesbos na kurdské uprchlíky a to údajně za to, že nedodržovali půst v době ramadánu. Podle místních zdrojů byli dokonce 3 Kurdové zabiti. O situaci informoval týdeník Reflex. Na ostrově nedávno došlo také ke střetům migrantů s řeckými obyvateli. 

Na řeckém ostrově Lesbos mělo dojít k násilným střetům mezi arabskými muslimskými uprchlíky a kurdskými muslimskými uprchlíky. Uvedl to kurdský zpravodajský web Rudaw.net. Arabští muslimové zaútočili na Kurdy, protože Kurdové nedodržovali povinný denní půst v ramadánu dle islámského práva šaría. Ke střetům mělo dojít v táboře Morii.

Stejné důvody útoků muslimských Arabů na Kurdy zmiňují i další kurdská média. Některá dokonce informovala, že dav útočících arabských muslimů zavraždil i několik Kurdů.

V oficiálních řeckých médiích se však zmínka o obětech neobjevuje. Řecký web Thessnews uvedl, že policie nepotvrdila žádné mrtvé oběti konfliktu mezi muslimskými Araby a Kurdy, ale potvrdila, že došlo k násilným střetům.

Kurdská média rozsáhle referují o zraněných Kurdech, které měli arabští útočníci napadnout železnými tyčemi.

Zástupce Kurdistánské demokratické strany (KDP) v Řecku Sarbast Mohammed řekl, že nikdo z Kurdů nebyl zavražděn, ale zhruba deset Kurdů bylo vážně zraněno a řecká policie měla zatknout tři arabské útočníky.

Naopak nezávislý novinář a korespondent izraelského deníku Jerusalem Post Raman Ghavami uvedl, že mu nejmenovaný pracovník Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu v Řecku potvrdil jak útok radikálních muslimů na Kurdy, tak i to, že tři Kurdové měli být zabiti a 22 zraněno.

Představitelé Kurdů také tvrdí, že mnozí z arabských uprchlíků na ostrově Lesbos jsou stoupenci teroristické organizace Islámský stát a prchají do Evropy před pomstou za své zločiny v Sýrii a Iráku.

Již před pár týdny došlo na ostrově Lesbos ke střetům běženců s místními obyvateli kvůli chování skupinek uprchlíků v městě Mytiléna. Místním obyvatelům došla trpělivost s protestujícími, převážně afgánskými uprchlíky a po slovních potyčkách došlo i k fyzickým střetům.

Na ostrově Lesbos se v současné době nachází zhruba 8 tisíc uprchlíků. Podle amerického deníku došla v dubnu. (sfr)