Americký prezident Donald Trump opět otočil. Plánovaný summit s KLDR by se podle něj nakonec mohl uskutečnit.

Donald Trump opět změnil svůj názor. Americký prezident prohlásil, že jeho setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem by se mohlo přece jen uskutečnit v 12. června, jak bylo původně plánováno. Den předtím přitom Trump poslal Kimovi dopis, ve kterém společné setkání zrušil.

Trump dal najevo potěšení nad prohlášením Severní Koreje, že je i po zrušení summitu americkou stranou otevřena dalším rozhovorům se Spojenými státy. Podle amerického prezidenta KLDR o uspořádání schůzky velmi stojí.

„Uvidíme, co se stane, může to být dokonce toho 12. června,“ uvedl Trump.

Ve čtvrtek přitom Trump připravovaný summit zrušil poté, co obvinil Severní Koreu z otevřeného nepřátelství. Současně však v dopise vyjádřil naději, že se v budoucnu oba státníci přece jen sejdou.

Pchjongjang v reakci na zrušení summitu zveřejnil prohlášení severokorejského diplomata Kim Kje-kwana, že Severní Korea je dál otevřena dialogu se Spojenými státy a že je připravena řešit problémy s USA kdykoliv a jakkoliv.

Rozhodnutí Trumpa zrušit schůzku označil za „nesmírně politováníhodné“.

Zmatená Jižní Korea

Jižní Koreu, která zprostředkovala rozhovory mezi Washingtonem a Pchjongjangem, Trumpovo zrušení summitu silně znepokojilo.

Jihokorejský prezident Mun Če-in, který tento týden jednal s Trumpem ve Washingtonu, vyjádřil velké překvapení nad krokem šéfa Bílého domu.

„Jsem velmi zmatený”.

Zdůraznil, že jaderné odzbrojení Korejského poloostrova by nemělo být odkládáno.

Jižní Korea také vyjádřila opatrnou naději nad posledním vývojem kolem možného uskutečnění summitu

„Považujeme za příznivé, že naděje na dialog mezi Severní Koreou a Spojenými státy úplně neuhasly a znovu ožívají,” řekl mluvčí jihokorejského prezidenta.

Americko-severokorejský summit, který se měl uskutečnit 12. června v Singapuru měl být první schůzkou některého amerického prezidenta se severokorejským vůdcem v historii.

Situace mezi oběma zeměmi se zostřila poté, co KLDR pohrozila zrušením summitu kvůli společnému cvičení amerických a jihokorejských jednotek, které označila za přípravu na útok proti severu. Také prohlásila, že se nedá tlačit ke zdi, pokud jde o jaderné odzbrojení.

(pel)